Business & Finance Τρίτη 28/03/2023, 14:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο Cum-Ex στη Γαλλία; Έρευνα σε πέντε τράπεζες για φορολογική απάτη

Νέο Cum-Ex στη Γαλλία; Έρευνα σε πέντε τράπεζες για φορολογική απάτη

Έρευνα σε πέντε τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη Γαλλία ξεκινά ο οικονομικός εισαγγελέας της χώρας για υποψίες φορολογικής απάτης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Παρότι στη σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε σήμερα δεν κατονομάζονται οι τράπεζες, η Societe Generale δήλωσε ότι τα κεντρικά της γραφεία στη Γαλλία ερευνώνται. Επίσης, σε ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας Le Monde αναφέρεται πως τρεις ακόμη τράπεζες είναι η HSBC, η BNP Paribas και η Natixis.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η έρευνα αφορά τράπεζες που βρίσκονται στο Παρίσι και στην περιοχή La Defense, η οποία αποτελεί οικονομικό κέντρο. Πρόκειται ειδικότερα για εξέταση συγκεκριμένων συναλλαγών που πραγματοποιούνται όταν μια εγχώρια τράπεζα αναλαμβάνει τις μετοχές εταιρείας από ξένο επενδυτή λίγο πριν καταβληθεί το μέρισμα. Με αυτή την τακτική δικαιούται φοροαπαλλαγή, την οποία δεν θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί ο ξένος επενδυτής. 

Τα πιθανά «παραθυράκια» που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της φορολογίας στα μερίσματα είχαν ήδη εξελιχθεί σε σκάνδαλο στη Γερμανία (το λεγόμενο Cum-Ex). Μάλιστα, στη γαλλική έρευνα συμμετέχουν και στελέχη από τη Γερμανία. Ειδικότερα, έχουν κινητοποιηθεί τουλάχιστον 150 ερευνητές, εκ των οποίων οι 6 από τη Γερμανία. 

Σημειώνεται ότι στο σκάνδαλο «Cum-Ex» στη Γερμανία χρησιμοποιούνταν φορολογικά παραθυράκια που επέτρεπαν στους «σορτάκηδες» και τους πραγματικούς κατόχους των μετοχών ταυτόχρονα να ευνοούνται από τις φοροαπαλλαγές επί μερίσματος που καταβαλλόταν άπαξ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

«Δεν θυμάμαι τίποτα» λέει ο Σολτς για το σκάνδαλο Cum-Ex

Γιατί 1.000 τραπεζίτες φοβούνται μήπως πάνε φυλακή στη Γερμανία;

Ο μάρτυρας- κλειδί στη μεγαλύτερη φορολογική απάτη στην ιστορία της Ευρώπης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News