Business & Finance Δευτέρα 27/03/2023, 11:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Saudi National Bank – Η δήλωση που «γκρέμισε» την Credit Suisse

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Saudi National Bank – Η δήλωση που «γκρέμισε» την Credit Suisse

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος του μεγαλύτερου μετόχου της Credit Suisse μόλις λίγες ημέρες αφότου τα σχόλιά του πυροδότησαν τη διολίσθηση του ελβετικού τραπεζικού ομίλου.

Ο λόγος για τον Ammar Al Khudairy, ο οποίος διατελούσε πρόεδρος της Saudi National Bank από τη γένεσή της το 2021. Ο ίδιος επικαλέστηκε «προσωπικούς λόγους» για την παραίτησή του και θα αντικατασταθεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, Saeed Mohammed Al Ghamdi, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε σήμερα. Στη θέση του CEO τίθεται προσωρινά ο Talal Ahmed Al Khereiji, ο οποίος ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος στην τράπεζα.

Ο Ammar Al Khudairy πυροδότησε κύμα αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά το μέλλον της Credit Suisse, όταν στις αρχές Μαρτίου ερωτώμενος σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω επενδύσεων από την Saudi National Bank στην Credit Suisse δήλωσε – μεταξύ άλλων – «σε καμία περίπτωση».

Οι δηλώσεις του στην τηλεόραση του Bloomberg οδήγησαν σε κατακόρυφη πτώση της μετοχής της Credit Suisse, η οποία άγγιξε ιστορικό χαμηλό. Ως αποτέλεσμα, στο κόκκινο βρέθηκαν και οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη, οι οποίες είχαν ήδη επιβαρυνθεί από τις τραπεζικές καταρρεύσεις στις ΗΠΑ.

 

Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από μερικές ημέρες, η ελβετική UBS συμφώνησε στην εξαγορά της Credit Suisse έναντι 3 δισ. ελβετικών φράγκων.

Το μερίδιο της Saudi National Bank

Η Saudi National Bank ανήκει κατά 37% στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας. Στον απόηχο της εξαγοράς στην Ελβετία, η αξία της επένδυσής της στην Credit Suisse συρρικνώθηκε κατά 1 δισ. δολάρια, μόλις μερικούς μήνες αφότου απέκτησε περίπου το 9,9% έναντι 1,4 δισ. ελβετικών φράγκων πέρυσι.

Ο 59χρονος Al Khudairy έχει περάσει από κορυφαίες θέσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων την προεδρία της Goldman Sachs και της Morgan Stanley στη Σαουδική Αραβία. Έχει επίσης ιδρύσει εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στο Ριάντ και το Ντουμπάι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ελβετία: Στο μικροσκόπιο τα στελέχη της Credit Suisse για τυχόν ευθύνες

Ελβετίδα ΥΠΟΙΚ: Η Credit Suisse δεν θα επιβίωνε ούτε μια μέρα ακόμα

Οι αμαρτίες του ελβετικού τραπεζικού τομέα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News