Business & Finance Κυριακή 26/03/2023, 14:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελβετία: Στο μικροσκόπιο τα στελέχη της Credit Suisse για τυχόν ευθύνες

Ελβετία: Στο μικροσκόπιο τα στελέχη της Credit Suisse για τυχόν ευθύνες

Αντιμέτωπα με έρευνες και ενδεχομένως με πειθαρχικές ευθύνες για την κατάρρευση της Credit Suisse απειλούνται να βρεθούν κορυφαία στελέχη της τράπεζας, όπως είπε η εποπτική αρχή του ελβετικού τραπεζικού συστήματος στην NZZ am Sonntag.

«Η Credit Suisse είχε ένα πρόβλημα κουλτούρας, το οποίο μεταφράστηκε σε απουσία ευθυνών», είπε η πρόεδρος της Finma, Marlene Amstad, σύμφωνα με το Bloomberg. «Συχνά, δεν ήταν σαφές ποιος ήταν υπεύθυνος για τι. Αυτό ευνόησε την πλημμελή διαχείριση των ρίσκων», πρόσθεσε.  

Η αρχή εξετάζει το ενδεχόμενο εκκίνησης διαδικασιών.

Η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS το περασμένο Σαββατοκύριακο με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης επικρίθηκε ευρέως τόσο από πολιτικούς όσο και από απλούς πολίτες στην Ελβετία. Πολλοί είπαν, για παράδειγμα, ότι η Finma θα έπρεπε να είχε κάνει περισσότερα για να αποτρέψει την κατάρρευση της Credit Suisse.

Η Amstad αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι η Finma δεν επενέβη έγκαιρα ή αρκετά επιθετικά για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της Credit Suisse, επισημαίνοντας είχε ανοίξει έξι διαδικασίες κατά της τράπεζας τα τελευταία χρόνια, για την παραβίαση των κανόνων.

Επίσης, κινούμενη στο ίδιο μήκος κύματος με τα σχόλια από το υπουργείο Οικονομικών της Ελβετίας, σημείωσε ότι η ιδέα της εθνικοποίησης της τράπεζας απορρίφθηκε, με δεδομένο ότι υπάρχουν «πολύ λίγα καλά παραδείγματα» αυτής της επιλογής, ενώ κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η κυβέρνηση θα αναλάμβανε όλους τους κινδύνους του ισολογισμού της Credit Suisse.

Η Amstad απάντησε και στις ανησυχίες ότι η συγχωνευμένη τράπεζα είναι πλέον «too big to fail» (πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει), λέγοντας ότι στο μέλλον, η UBS θα αντιμετωπίσει «σταδιακά υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Ελβετίδα ΥΠΟΙΚ: Η Credit Suisse δεν θα επιβίωνε ούτε μια μέρα ακόμα

Οι αμαρτίες του ελβετικού τραπεζικού τομέα 

Ο λογαριασμός της Credit Suisse για τις τράπεζες – Τι λένε πέντε οικονομολόγοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News