Business & Finance Τετάρτη 22/03/2023, 08:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ουκρανία: Συμφωνία με το ΔΝΤ για δάνειο 15,6 δισ. δολαρίων

Ουκρανία: Συμφωνία με το ΔΝΤ για δάνειο 15,6 δισ. δολαρίων

Συμφωνία για δάνειο στήριξης 15,6 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκλεισε η Ουκρανία και έτσι γίνεται η πρώτη χώρα σε πόλεμο που παίρνει δάνειο στην 77χρονη ιστορία του ιδρύματος.

Η συμφωνία για το 4ετές πρόγραμμα αναμένεται να οριστικοποιηθεί με την έγκριση του συμβουλίου του ΔΝΤ τις επόμενες εβδομάδες.

Το πρόγραμμα θα χωριστεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, διάρκειας 12-18 μηνών, η Ουκρανία θα λάβει μέτρα για την ενίσχυση της δημοσιονομικής, εξωτερικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας, καθώς και της σταθερότητας των τιμών.

Στη δεύτερη φάση προβλέπονται ευρύτερες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της μακροοικονομικής σταθερότητας και τη στήριξη της ανάκαμψης και της ανασυγκρότησης, με φόντο και τον στόχο της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ουκρανία «θα πρέπει να επιστρέψει στο προπολεμικό πλαίσιο πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης μιας ευέλικτης συναλλαγματικής ισοτιμίας και του καθεστώτος στόχευσης του πληθωρισμού», ανέφερε το ΔΝΤ.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την οικονομία της Ουκρανίας φέτος κυμαίνονται από συρρίκνωση 3% έως ανάπτυξη 1%, μετά από πτώση 30% το 2022.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News