Business & Finance Τρίτη 21/03/2023, 15:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τίποτα δεν είναι δωρεάν: Τι θέλει να κερδίσει η Κίνα βοηθώντας τη Ρωσία

Τίποτα δεν είναι δωρεάν: Τι θέλει να κερδίσει η Κίνα βοηθώντας τη Ρωσία

Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που προκύπτουν από την επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα, είναι ο βαθμός στον οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει μια γεωπολιτικά απομονωμένη Ρωσία, τόσο στο πεδίο της μάχης όσο και εκτός αυτής – και τι τίμημα θα μπορούσε να αποσπάσει για να το κάνει.

Δεν είναι μυστικό ότι η Ρωσία θα ήθελε η Κίνα να τη βοηθήσει, καθώς όπως φαίνεται βρίσκεται σε ένα οικονομικό και στρατιωτικό τέλμα που προκάλεσε η εισβολή της στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο. Οι διεθνείς κυρώσεις περιόρισαν ή έκοψαν την πρόσβαση της Μόσχας σε πολλές δυτικές αγορές, ενώ ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται να μετατρέπεται σε αιματηρό αδιέξοδο το οποίο θα μπορούσε, εάν τελικά το αποτέλεσμα είναι η ήττα, να προκαλέσει σεισμική πολιτική αλλαγή στη Μόσχα, μεταδίδει το CNBC.

Τι θα ζητήσει ως αντάλλαγμα η Κίνα; 

Όταν οι γεωπολιτικοί αναλυτές συζητούν για την Κίνα, μια πτυχή της εξωτερικής πολιτικής του Πεκίνου τους βρίσκει όλους σύμφωνους: η Κίνα δεν ενεργεί ποτέ καθαρά από αλτρουισμό και υπάρχει πάντα ένα τίμημα (ή κάτι που μπορεί να θεωρήσει κέρδος το Πεκίνο) για την υποστήριξη ή την παρέμβασή της.

Την Τρίτη (21/3), ο Σι και ο Πούτιν αναμένεται να εκδώσουν κοινή δήλωση καθώς και να υπογράψουν, ενδεχομένως, άλλες συμφωνίες που σχετίζονται με την ενέργεια με αναλυτές να λένε ότι το Πεκίνο θα μπορούσε κάλλιστα να αναζητά πρόσβαση σε ρωσικά εμπορεύματα και πόρους με έκπτωση.

Η Κίνα θα μπορούσε επίσης να αναζητήσει υποστήριξη από τη Ρωσία εάν εισέλθει σε ένοπλη σύγκρουση με την Ταϊβάν. 

Μάλιστα, οι αναλυτές έσπευσαν να πουν ότι η Κίνα ήταν πιθανό να παρακολουθεί την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία για να δει πώς προχωράει και πώς αντιδράει ο κόσμος, έτσι ώστε να υπολογίσει, κατά πόσο θα μπορούσε να εξαπολύσει μια μορφή ένοπλης επίθεσης κατά της Ταϊβάν.

Η Κίνα θέλει να αποδυναμώσει τη Δύση, αλλά είναι προσεκτική 

Ενώ η Κίνα είναι αναμφίβολα ο ανώτερος εταίρος στη σχέση μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας, τα δύο έθνη έχουν πολλά κοινά και ευθυγραμμίζονται σε ιδεολογικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, και τα δύο έθνη βρίσκονται εδώ και καιρό σε αντιπαλότητα με τη Δύση και περιφρονούν το επεκτατικό ΝΑΤΟ. Ακόμη, αμφότερα μοιράζονται την επιθυμία να δουν έναν «πολυπολικό κόσμο» στον οποίο η κυριαρχία των ΗΠΑ αμφισβητείται και, ιδανικά, μειώνεται.

Ωστόσο, η Κίνα πρέπει να περπατήσει σε ένα τεντωμένο σκοινί για να σταθεί δίπλα στους στρατηγικούς της εταίρους, ενώ δεν αποξενώνει τη Δύση και δυνητικά χάνει την πρόσβαση στις αγορές της, που είναι ζωτικής σημασίας για τις εξαγωγές και την ανάπτυξή της.

Το Πεκίνο πρέπει επίσης να ανησυχεί για το μήνυμα που θα έστελνε στους συμμάχους και τους εταίρους του εκτός την Ρωσίας, εάν προχωρούσε μακριά στην υποστήριξη του πολεμοχαρούς Κρεμλίνου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης: 

Max Bergmann (CSIS) στο MR: Η Ρωσία θέλει πόλεμο για πάντα στην Ουκρανία

Κίνα για συμφωνία Ιράν – Σαουδικής Αραβίας: «Δεν έχουμε κρυφή ατζέντα»

Πράσινο φως για μεταφορές ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News