Business & Finance Τρίτη 21/03/2023, 15:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενρία: Ανθεκτικές οι τράπεζες της Ευρωζώνης – Προσοχή στα επιτόκια

Ενρία: Ανθεκτικές οι τράπεζες της Ευρωζώνης – Προσοχή στα επιτόκια

Οι τράπεζες τις Ευρωζώνης θα πρέπει να προσέχουν τις πηγές χρηματοδότησής τους, διαφορετικά ενδέχεται να αιφνιδιαστούν από την αύξηση των επιτοκίων, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου του SSM, Αντρέα Ενρία.

Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της ΕΚΤ για την τραπεζική εποπτεία, ο Ενρία διαβεβαίωσε ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι ανθεκτικές, αλλά προειδοποίησε ότι η μεγάλη αύξηση του κόστους δανεισμού το τελευταίο έτος σημαίνει πως οι τράπεζες δεν θα μπορούν να βασιστούν στο φθηνό δανεισμό και την άνοδο των αγορών.

«Η αύξηση των επιτοκίων και η ποσοτική σύσφιγξη απαιτούν από τις τράπεζες να εστιάσουν την προσοχή τους στη ρευστότητα και τους κινδύνους χρηματοδότησης», δήλωσε ο Ενρία, αναφερόμενος στην έκθεση που βγήκε τον Φεβρουάριο, δηλαδή πριν την πρόσφατη αναστάτωση στον τραπεζικό κλάδο.

«Υπάρχει ένας κίνδυνος ότι οι τράπεζες θα αιφνιδιαστούν», προειδοποίησε.

Οι τράπεζες «θα έπρεπε να υιοθετήσουν σταθερές και συνετές πρακτικές διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και χρέους, ώστε να αντιλαμβάνονται τις μεταβολές στις προτιμήσεις και τη συμπεριφορά των καταναλωτών όταν αλλάζουν οι πολιτικές επιτοκίων. Επίσης, θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τους κινδύνους που προκύπτουν από την αντιστάθμιση παραγώγων»», δήλωσε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Καθησυχάζουν Moody’s, DBRS για τις ελληνικές τράπεζες – Τι λένε για τα ομόλογα

Στουρνάρας στη Handelsblatt: «Κανένας κίνδυνος» για τις τράπεζες

Γέλεν: Έτοιμοι να εγγυηθούμε την ασφάλεια καταθέσεων εάν χρειαστεί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News