Business & Finance Δευτέρα 20/03/2023, 14:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο άνθρωπος της ημέρας: Ένας τραπεζίτης χωρίς γραβάτα που ονειρεύεται «το Netflix του πλούτου»

Ο άνθρωπος της ημέρας: Ένας τραπεζίτης χωρίς γραβάτα που ονειρεύεται «το Netflix του πλούτου»

Ο CEO της  UBS, Ralph Hamers, δεν είναι απλά ο πρωταγωνιστής του deal με το οποίο οι ελβετικές αρχές ελπίζουν να σταματήσουν τον τραπεζικό πανικό αλλά και ο μοναδικός που βγαίνει κερδισμένος από τη συμφωνία για την εξαγορά της Credit Suisse.

Ο 56χρονος τραπεζίτης έχει πάνω από τρεις δεκαετίες εμπειρίας στο banking, καθώς ανέλαβε τα ηνία της UBS τον Νοέμβριο του 2020, έπειτα από 30 και πλέον χρόνια στην ING. Στους τραπεζικούς κύκλους είναι γνωστός υπέρμαχος της ψηφιακής καινοτομίας.

Είναι όμως γνωστός και για την αντισυμβατική εικόνα του, καθώς στον αυστηρό κόσμο του finance εμφανίζεται συχνά χωρίς γραβάτα και με το κολάρο του πουκαμίσου του ανοικτό.

Σε μια πιο ήρεμη στιγμή, στη σύνοδο του Νταβός του 2022, είχε πει στο CNBC ότι ήθελε να μετατρέψει την UBS στο «Netflix του πλούτου».

«Όταν αρχίσαμε να αναπτύσσουμε τη νέα στρατηγική μας γύρω από το πώς μπορούμε να γίνουμε το οικοσύστημα του πλούτου, πώς μπορούμε να γίνουμε το Netflix του πλούτου, του banking, το θέμα ήταν το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε περιεχόμενο με έναν πιο ψηφιακό τρόπο», είπε.

«Πώς θα το κάνουμε ώστε να καταναλώνουν το περιεχόμενο με τον ίδιο τρόπο που καταναλώνουν τα media, σαν ένα Netflix, όπου βλέπουν ένα τρέιλερ και σκέφτονται ‘Μου αρέσει αυτό, θέλω να βλέπω περισσότερα σαν και αυτό’;».

Ο Hamers ήταν στο τιμόνι της ING σε μία ταραχώδη περίοδο για την τράπεζα. Επί των ημερών του, χρειάστηκε να αλλάξει στρατηγική, καθώς δυσκολευόταν να αποπληρώσει την κρατική διάσωση των 10 δισ.  ευρώ που είχε λάβει. Επιπλέον, το 2018 έγινε έρευνα για την αποτυχία της ING να συμμορφωθεί με τους κανόνες κατά του ξεπλύματος χρήματος. Τελικά, στην τράπεζα επιβλήθηκε πρόστιμο σχεδόν 900 εκατ. δολαρίων, με τον τραπεζίτη να λέει τότε  ότι η ING «αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη» και να χαρακτηρίζει την αποτυχία της να ακολουθήσει τον κανονισμό «απαράδεκτη». 

Ο μεγάλος κερδισμένος της κρίσης 

Ο CEO της UBS θα δει το ενεργητικό της τράπεζάς του στο wealth και asset management να εκτινάσσεται στα 5 τρισ. δολάρια, ενώ πήρε ειδική άδεια να κρατήσει την κερδοφόρα ελβετική μονάδα της Credit Suisse, η οποία σύμφωνα με πολλούς αναλυτές αξίζει τρεις φορές το ποσό που πλήρωσε η UBS για ολόκληρη την τράπεζα.

O Ralph Hamers θα έχει πολλή δουλειά μπροστά του, καθώς θα πρέπει να δει ποια κομμάτια και ποια πρόσωπα από την Credit Suisse θα κρατήσει. Όμως, θα έχει εγγυήσεις 9 δισ. ελβετικών φράγκων από την ελβετική κυβέρνηση για να καλύψει ζημιές και μία τεράστια γραμμή πίστωσης από την κεντρική τράπεζα.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Credit Suisse: Ο ένας κερδισμένος και οι πολλοί χαμένοι του deal με τη UBS

Berenberg Bank: Τα 10 πράγματα που χρειάζεται να ξέρετε για την τραπεζική κρίση

Credit Suisse: Πάνω από 1 δισ. οι απώλειες για τους Σαουδάραβες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News