Business & Finance Σάββατο 18/03/2023, 15:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Troll Α καθοριστική για την ενεργειακή επάρκεια

Η Troll Α καθοριστική για την ενεργειακή επάρκεια

Έχει ύψος 472 μέτρα και είναι ψηλότερη από το Empire State Building στην Νέα Υόρκη και τον πύργο του Άιφελ στο Παρίσι. H Troll A στη Νορβηγία είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα εξόρυξης του κόσμου και καλύπτει σήμερα το 11% των αναγκών της Ε.Ε. σε φυσικό αέριο. 

Την Παρασκευή επισκέφθηκαν την πλατφόρμα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ο νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στόρε.

Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε με αυτοπεποίθηση ότι ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν θα χάσει τον πόλεμο με όπλο την ενέργεια. Ο εκβιασμός δεν απέδωσε, υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι ο ρώσος πρόεδρος πέτυχε τα αντίθετα αποτελέσματα και έτσι η ΕΕ συνεργάζεται σήμερα ακόμα στενότερα με τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ στον ενεργειακό τομέα: «Ο πρόεδρος Πούτιν προσπάθησε να εκβιάσει την ΕΕ περιορίζοντας κατά 80% την παροχή φυσικού αερίου. Από τότε αναζητήσαμε και βρήκαμε εταίρους όπως η Νορβηγία, η οποία αύξησε την εξόρυξη από 78 σε 90 δισεκατομμύρια κυβικά βοηθώντας μας σε δύσκολους καιρούς».

Στόλτενμπεργκ: «Το κλειδί είναι η αποτροπή»

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ότι «πλατφόρμες εξόρυξης όπως η Troll έχουν καθοριστική σημασία όχι μόνο για την οικονομία και την βιομηχανία, αλλά και για την ασφάλεια». Ο Γενς Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε: «Το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει την παρουσία του στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική. Την ώρα που μιλάμε βλέπω από εδώ την νορβηγική ακτοφυλακή, ένα νορβηγικό ελικόπτερο που περιπολεί και λίγο πιο κάτω ένα γερμανικό πλοίο. Ανήκουν όλα στην ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ. Βρίσκονται εδώ για να καταστήσουν σαφές ότι η νατοϊκή συμμαχία προστατεύει αυτή την καθοριστική υποδομή».

Φον ντερ Λάιεν και Στόλτενμπεργκ υπογράμμισαν ότι η πλατφόρμα Troll πρέπει να προστατευθεί από ενδεχόμενες δολιοφθορές, όπως εκείνες στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 πριν από περίπου μισό χρόνο.

Ας σημειωθεί ότι την Πέμπτη συνεδρίασε για πρώτη φορά η κοινή ομάδα εργασίας ΕΕ και ειδικών του ΝΑΤΟ. Στόχος είναι να καταγραφούν ενδεχόμενες απειλές κατά των υποδομών σε τομείς όπως η Ενέργεια, οι Μεταφορές και η Ψηφιακή Τεχνολογία. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ: «Κανείς δεν μπορεί να είναι παντού για να διασφαλίσει τις υποδομές. Το κλειδί είναι η αποτροπή».

 

Πηγή: DW

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News