Business & Finance Σάββατο 18/03/2023, 10:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τηλεργασία και φορολογία: Μπορείς να ανοίγεις το laptop σου όπου κι εάν βρίσκεσαι;

Τηλεργασία και φορολογία: Μπορείς να ανοίγεις το laptop σου όπου κι εάν βρίσκεσαι;

Πότε συμβαίνει η λίγη δουλειά στις διακοπές να προσελκύει το ενδιαφέρον των τοπικών φορολογικών αρχών; Μπορεί επίσης μία εταιρεία της Βρετανίας να αντιμετωπίζει φορολογικά προβλήματα στο εξωτερικό εάν το προσωπικό της και οι βασικοί υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων είναι διάσπαρτοι σε όλη την Ευρώπη και εργάζονται εξ αποστάσεως;

Πράγματι, οι εθνικές φορολογικές αρχές και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα καθώς η έκρηξη της τηλεργασίας καθιστά δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ εργασίας, διαμονής και άδειας.

Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι αυστηρότεροι και πιο ξεκάθαροι κανόνες για το πόσο καιρό μπορούν οι άνθρωποι να εργαστούν στο εξωτερικό πριν πέσουν στο φορολογικό δίχτυ μίας άλλης χώρας. Δημιουργεί επίσης ερωτήματα σχετικά με τις πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης και συντάξεων για το προσωπικό που διατηρεί ένα σπίτι σε διαφορετική δικαιοδοσία από την οποία απασχολείται.

Ο ΟΟΣΑ σχεδιάζει να ολοκληρώσει την εξέταση του για το εάν χρειάζεται να τροποποιήσει τους παγκόσμιους φορολογικούς κανόνες για να καλύψει τις «θέσεις εργασίας» και τη διασυνοριακή εξ αποστάσεως απασχόληση μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο του.

Η πανδημία και η αύξηση των τηλεδιασκέψεων μέσω Zoom θόλωσαν τα όρια μεταξύ εργασίας και διακοπών και δημιούργησαν μια νέα γενιά «ψηφιακών νομάδων» που κερδίζουν εισόδημα σε ένα μέρος ενώ ουσιαστικά διαμένουν σε ένα άλλο. Αυτό έχει προκαλέσει σύγχυση στους παραδοσιακούς ορισμούς σχετικά με το πού πρέπει να φορολογούνται τα άτομα και οι εταιρείες για το εισόδημά τους. Οι διακρίσεις είναι σημαντικές γιατί η παραβίαση των κανόνων σημαίνει ότι θα μπορούσε κάποιος να πληρώσει φόρο σε δύο μέρη ταυτόχρονα ή να υποχρεωθεί να καταβάλει πρόστιμο.

«Οι χώρες αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ζήτημα και ότι πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι κανόνες είναι ενημερωμένοι με την πραγματικότητα της σύγχρονης οικονομίας», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Ντέιβιντ Μπράντμπερι, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Φορολογικής Πολιτικής και Διοίκησης του ΟΟΣΑ. Συμπληρώνει δε ότι οι προκλήσεις αυτές θα πολλαπλασιαστούν. 

Οι συζητήσεις σε πρώιμο στάδιο μεταξύ του ΟΟΣΑ, των επιχειρήσεων και των χωρών έχουν δημιουργήσει μια σειρά από πιθανές δυσκολίες από τις αυξανόμενες απαιτήσεις του προσωπικού για ευελιξία έως και νευρικότητα από ορισμένες χώρες σχετικά με το άνοιγμα δύσκολων προς επίλυση διασυνοριακών φορολογικών ζητημάτων.

Καθώς η κουλτούρα του Zoom συνεχίζει να κυριαρχεί στα γραφεία παγκοσμίως, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν κινδύνους σχετικά με διπλή φορολογία αλλά και «πονοκέφαλο» συμμόρφωσης. Οι τρέχουσες συνθήκες για την αποφυγή ζητημάτων όπως η διπλή φορολογία, θεωρούνται από τις επιχειρήσεις ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση των νέων κανόνων γραφείου μετά την πανδημία, ενώ οι ειδικοί λένε ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να υπόκεινται σε εισφορές κοινωνικής ασφάλισης σε πολλές χώρες.

Προς το παρόν, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν ένα συνονθύλευμα περίπλοκων κανόνων σχετικά με το πότε ένας εργαζόμενος πρέπει να πληρώσει φόρο εάν μένει σε διαφορετικές χώρες για παρατεταμένες περιόδους. Πολλά μέρη – όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βρετανία – υπολογίζουν τους πολίτες ως φορολογικούς κατοίκους μετά από περίπου έξι μήνες. Στις ΗΠΑ, οι κατευθυντήριες γραμμές που είναι γνωστές ως ο κανόνας των 183 ημερών είναι πιο περίπλοκες και εξετάζουν το χρόνο παραμονής ενός ατόμου στη χώρα για τρία χρόνια. Στα περισσότερα μέρη, οι κανόνες συνοδεύονται από προειδοποιήσεις και εξαιρέσεις, όμως μπορούν να ενεργοποιηθούν πολύ πιο εύκολα σε ορισμένες δικαιοδοσίες.

Ήδη, ο ΟΟΣΑ εργάζεται προκειμένου να παρουσιάσει ένα γενικό πλαίσιο εντός του 2023 αναφορικά με τα εξ αποστάσεως φορολογικά προβλήματα και τα σενάρια που αντιμετωπίζουν χώρες και επιχειρήσεις, είπε ο Μπράντμπερι. Στη συνέχεια θα συζητήσει με τα μέλη σε ποια φορολογικά θέματα εξ αποστάσεως εργασίας θα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές του..

Οι επιχειρήσεις ζήτησαν από τον οργανισμό να δείξει ευελιξία έτσι ώστε να τους επιτρέψει να προσφέρουν περισσότερα προνόμια εξ αποστάσεως εργασίας στο προσωπικό. Με τις αγορές εργασίας σε όλο τον κόσμο εξαιρετικά σφιχτές, οι επιχειρήσεις επιθυμούν να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών, προσφέροντας στους εργαζόμενους μεγαλύτερη ευελιξία.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Κάνουν ότι δουλεύουν από το σπίτι με τις πιτζάμες: Τα παράλογα της φούσκας της τεχνολογίας

H εξ αποστάσεως εργασία κοστίζει στο Μανχάταν 12 δισ.δολάρια ετησίως

Θέλετε αύξηση; Ελάτε πέντε μέρες στο γραφείο λένε οι Βρετανοί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News