Business & Finance Τρίτη 5/01/2021, 21:15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1986 οι αιτήσεις πτώχευσης το 2020

ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1986 οι αιτήσεις πτώχευσης το 2020

Οι αιτήσεις πτώχευσης στις ΗΠΑ στη διάρκεια του 2020 άγγιξαν το χαμηλότερο επίπεδο από το 1986, καθώς τα άνευ προηγουμένου προγράμματα στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης αντιστάθμισαν, τουλάχιστον προσωρινά, τις οδυνηρές συνέπειες της κρίσης της πανδημίας και τη συνεπακόλουθη ύφεση, σύμφωνα με στοιχεία της Epiq AACER. 

Ωστόσο και πάλι, ο αριθμός των αιτήσεων για υπαγωγή στο Αρθρο 11 του Πτωχευτικού Κώδικα των ΗΠΑ που υποβλήθηκαν από τις επιχειρήσεις ήταν αυξημένος 29% το 2020, φθάνοντας τις 7.128 συγκριτικά με τις 5.158 του 2019. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η αίτηση πτώχευσης μεγάλων ομίλων λιανικής, όπως η J.C.Penney. Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, για το περυσινό έτος ανήλθαν σε 529.068 συγκριτικά με τις 800.000 που καταγράφονται ετησίως τα τελευταία έτη. 

Το χαμηλό επίπεδο των πτωχεύσεων ήταν ένα από τα παράδοξα της πανδημίας στη διάρκεια της οποίας χάθηκαν εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αριθμός ρεκόρ Αμερικανών υπέβαλε αίτηση για επίδομα ανεργίας και πολλές μικρές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν. Ωστόσο, τα επιδόματα ανεργίας, τα επιχειρηματικά δάνεια και άλλα προγράμματα στήριξης αντικατέστησαν ένα μεγάλο μέρος αυτού του χαμένου εισοδήματος, με αποτέλεσμα το ποσοστό αποταμίευσης των Αμερικανών να φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ, διατηρώντας βιώσιμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τουλάχιστον προς το παρόν. Στελέχη της Epiq AACER προειδοποιούν ότι οι αιτήσεις πτώχευσης τόσο νοικοκυριών όσο επιχειρήσεων θα αυξηθεί σημαντικά στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, καθώς θα λήξουν πολλά κρατικά προγράμματα και θα συσσωρευθούν τα χρέη. 

Πηγή: Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News