Business & Finance Πέμπτη 16/03/2023, 13:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα βιώσουν αλλιώς την κρίση; – Η διαφορά με τις ΗΠΑ

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα βιώσουν αλλιώς την κρίση; – Η διαφορά με τις ΗΠΑ

Νέο κύμα πανικού σημειώθηκε χθες στα διεθνή χρηματιστήρια με επίκεντρο την Credit Suisse, αναβιώνοντας τους φόβους για τραπεζικό ντόμινο αλά 2008. Οι αγορές ήταν ήδη στις επάλξεις μετά την κατάρρευση των αμερικανικών Silicon Valley Bank και Signature Bank, οι αναλυτές όμως διαβεβαιώνουν πως ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος μετά την χρηματοπιστωτική κρίση βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με τον αμερικανικό.

«Μία θεμελιώδης διαφορά μεταξύ του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού συστήματος, η οποία θα περιορίσει τον αντίκτυπο στη μία πλευρά του Ατλαντικού, είναι ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μικρότερα ποσοστά ομολόγων στα χαρτοφυλάκιά τους και οι καταθέσεις είναι πιο σταθερές, καθώς αυξήθηκαν με μικρότερο ρυθμό», ανέφερε η Moody’s. Σημειώνεται ότι ο οίκος υποβάθμισε τις προοπτικές για το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα και προέβλεψε ότι θα υπάρξουν περισσότερες αμερικανικές τράπεζες που θα δεχθούν πίεση.

Αυστηρότεροι κανόνες

Μετά την κρίση του 2008, οι εποπτικές αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη άλλαξαν τους κανόνες, ώστε να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν πιθανές απώλειες, αλλά και για να αποθαρρύνουν την ανάληψη ρίσκου σε μεγάλο βαθμό.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ κατήργησαν μερικούς από αυτούς τους κανόνες τα τελευταία χρόνια. Οι μικρότερες αμερικανικές τράπεζες όπως η SVB ακολουθούν χαμηλότερες προδιαγραφές σε σχέση με την Ε.Ε., τη Βρετανία ή τις μεγαλύτερες τράπεζες εντός ΗΠΑ, όπως δήλωσε στο CNN ο Jonas Goltermann της Capital Economics.

Ειδικότερα, από το 2008 οι τράπεζες με περιουσιακά στοιχείων κάτω των 250 δισ. δολαρίων, όπως δηλαδή η SVB, εξαιρέθηκαν από ορισμένους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας, καθώς και από την υποχρέωση να υποβληθούν σε stress tests από την Fed κάθε χρόνο. Προηγουμένως αυτό εφαρμοζόταν σε τράπεζες με χαρτοφυλάκιο υπό των 50 δισ. δολαρίων.

Έτσι, η SVB είχε τη δυνατότητα να αγοράσει κρατικά ομόλογα όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά χωρίς να εξετάζεται από τις εποπτικές αρχές για το πώς θα αντεπεξέλθει σε μία αύξηση των επιτοκίων ή πτώση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων. Εξ ου και όταν πράγματι τα επιτόκια αυξήθηκαν ταχέως και οι πελάτες τράβηξαν μαζικά τις καταθέσεις τους, η SVB πούλησε μερίδιο του χαρτοφυλακίου της με απώλειες και πυροδότησε μία σειρά γεγονότων που οδήγησε τελικά στην κατάρρευσή της.

«Τα stress tests θα είχαν ανακαλύψει τους κινδύνους στους ισολογισμούς της SVB», δήλωσε στο CNN ο Goltermann, τονίζοντας απεναντίας ότι στην Ευρώπη όλες οι τράπεζες με στοιχεία άνω των 30 δισ. ευρώ περνούν από stress tests.

Ουσιώδεις διαφορές

Επίσης, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι λιγότερο εκτεθειμένες στις διακυμάνσεις των αγορών ομολόγων. Σύμφωνα με την Moody’s, οι τίτλοι, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ομολόγων, αποτελούν κατά μέσον όρο το 12% των χαρτοφυλακίων των τραπεζών σε 20 χώρες με ευρώ, έναντι 30% στις εμπορικές τράπεζες των ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές τράπεζες είχαν μέχρι το τέλος του 2022 συνολικά 620 δισ. δολάρια σε μη πραγματοποιηθείσες απώλειες, δηλαδή από περιουσιακά στοιχεία των οποίων η αξία έχει μειωθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη πωληθεί. Το επιτόκιο αναφοράς στην Ευρωζώνη αυξήθηκε από -0,5% τον περασμένο Ιούνιο στο 2,5% τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, οι τράπεζες στην Ευρώπη απαιτείται να έχουν επαρκή κεφάλαια έναντι μεγάλων και αιφνίδιων αλλαγών στο κόστος δανεισμού. «Αυτό σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μικρότερη έκθεση στους κινδύνους της αγοράς ομολόγων, παρά την αντίστοιχη άνοδο στις αποδόσεις», σύμφωνα με την Moody’s.

Παράλληλα, οι τράπεζες στην Ευρώπη ευνοούνται από τα αυξημένα αποθεματικά σε μετρητά στις κεντρικές τράπεζες, που τις αποθαρρύνει να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία για να καλύψουν τις απώλειες. Τέλος, η μαζική διαρροή καταθέσεων είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί στην Ευρώπη, καθώς το τραπεζικό σύστημα έχει περιορισμένες σχέσεις με τις επιχειρήσεις τεχνολογίας και κρυπτονομισμάτων.

«Η βάση των καταθέσεων σε μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πολύ σταθερότερη σε σχέση με την αντίστοιχη στη Silicon Valley Bank και την Signature Bank, διότι στηρίζεται ιδίως σε έναν μεγάλο αριθμό μικρών εταιρειών λιανεμπορίου και εμπορικούς καταθέτες», δήλωσε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος στην Berenberg Bank.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

UBS: Τι πραγματικά συμβαίνει με τις τράπεζες – Τα 3 πράγματα που πρέπει να ξέρετε

Αύξηση επιτοκίων: Ανατρέπει τα σχέδια της ΕΚΤ η κρίση της Credit Suisse;

Σταϊκούρας για Credit Suisse: Σε καλύτερη θέση πλέον οι ελληνικές τράπεζες – Οι 4 λόγοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News