Business & Finance Τρίτη 14/03/2023, 09:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάρρευση της SVB: Χάθηκαν 465 δισ. δολάρια στον χρηματοοικονομικό κλάδο σε 2 ημέρες

Κατάρρευση της SVB: Χάθηκαν 465 δισ. δολάρια στον χρηματοοικονομικό κλάδο σε 2 ημέρες

Κεφαλαιοποίηση 465 δισ. δολαρίων έχασαν οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου στα χρηματιστήρια του πλανήτη σε δύο ημέρες, λόγω της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank.

Εν μέσω ανησυχιών ότι και άλλες τράπεζες θα έχουν επιπτώσεις από τις επενδύσεις τους σε ομόλογα, το κύμα των ρευστοποιήσεων άγγιξε όλα τα χρηματιστήρια, ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν τη Δευτέρα, εν μέσω προσδοκιών ότι η Fed θα καθυστερήσει τις αυξήσεις επιτοκίων, λόγω των αναταράξεων της SVB.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση των εταιρειών που περιλαμβάνονται στον δείκτηMSCI World Financials Index και τον MSCI EM Financials Index υποχώρησε κατά 465 δισ. δολάρια από την Παρασκευή, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες δέχθηκαν χθες το βαρύτερο πλήγμα, με τον KBW Regional Banking Index να σημειώνει βουτιά 7,7%, τη μεγαλύτερη από τον Ιούνιο του 2020.

Η μετοχή της First Republic Bank έχασε σχεδόν το 73% της αξίας της σε τρεις συνεδριάσεις και είναι ο μεγαλύτερος χαμένος του MSCI World Financials στο διάστημα αυτό. Η Moody’s έθεσε την αξιολόγησή της υπό αναθεώρηση προς πιθανή υποβάθμιση.

Έντονες πιέσεις δέχθηκαν χθες και οι ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικές, με την Credit Suisse να χάνει έως και 15%, πέφτοντας σε νέο ιστορικό χαμηλό, και με τα CDS της να φτάνουν στα υψηλότερα επίπεδα έως τώρα, εν μέσω ανησυχιών για μετάδοση της κρίσης.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Morgan Stanley: Θα χτυπήσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες ο «ιός SVB»;

Κινδυνεύουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες να έχουν την τύχη της Silicon Valley Bank;

ING για SVB: Ομοιότητες και διαφορές με την χρηματοοικονομική κρίση του 2008

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News