Business & Finance Δευτέρα 13/03/2023, 21:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

E.E.: Μεταρρύθμιση με εικονικούς κόμβους ηλεκτρικής ενέργειας

E.E.: Μεταρρύθμιση με εικονικούς κόμβους ηλεκτρικής ενέργειας

Η Ε.Ε. σχεδιάζει να προτείνει εικονικούς περιφερειακούς κόμβους ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για να αποτρέψει τις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας που πλήττουν τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Η μεταρρύθμιση, που θα παρουσιαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη, θα έχει ως στόχο να προσφέρει περισσότερη μακροπρόθεσμη προβλεψιμότητα στις εταιρείες σε μια εποχή που η Ε.Ε. χρειάζεται τεράστιες επενδύσεις για τη φιλόδοξη στροφή της σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και καθώς η ενεργειακή κρίση υπονομεύει την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα των παραγωγών της Ε.Ε..

Ένας εικονικός κόμβος θα συγκεντρώνει όλες τις προσφορές καθώς και τις προσφορές για προθεσμιακά συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας σε μια περιοχή, ενισχύοντας την ρευστότητα και δημιουργώντας μια ενιαία τιμή αναφοράς για πολλές χώρες, σύμφωνα με το τελευταίο προσχέδιο της μεταρρύθμισης παρουσιάζει το Bloomberg. Θα βελτίωνε αυτό που αποτελεί συνήθως μια αρκετά μη ρευστοποιημένη προθεσμιακή αγορά σε πολλές χώρες μέλη, μια κατάσταση που εκθέτει τους καταναλωτές σε ασταθείς βραχυπρόθεσμες τιμές.

«Η πρόταση θα δημιουργήσει τοπικές τιμές αναφοράς μέσω ενός κόμβου που θα αυξήσει τη διαφάνεια των τιμών και θα υποχρεώσει τους οπερέιτορς του συστήματος να επιτρέπουν δικαιώματα μεταφοράς για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, έτσι ώστε εάν ένα προθεσμιακά συμβόλαιο είναι μεταξύ μερών που βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές ή χώρες, να μπορούν να εξασφαλίσουν τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας», σύμφωνα με την Κομισιόν. 

Η πρόταση ενδέχεται να αλλάξει πριν από την έγκριση από την Επιτροπή την Τρίτη και μόλις εγκριθεί, θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις εθνικές κυβερνήσεις.

Η μεταρρύθμιση θα ανοίξει επίσης το δρόμο για τα κράτη μέλη να προσφέρουν ρυθμιζόμενες τιμές στα νοικοκυριά καθώς και στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε περιόδους αιχμής. Η Επιτροπή θα μπορεί να κηρύξει ότι υπάρχει κρίση στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εάν πληρούται ένα σύνολο προϋποθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της διαπραγμάτευσης των τιμών χονδρικής για τουλάχιστον έξι μήνες σε επίπεδα τουλάχιστον 2-1/2 φορές του μέσου όρου της πενταετίας. Ένα άλλο όριο είναι οι αυξήσεις τιμής λιανικής ενέργειας τουλάχιστον 70% που θα συνεχιστούν για τουλάχιστον έξι μήνες, σύμφωνα με το προσχέδιο.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:7

Υδρογόνο: Το φιλόδοξο σχέδιο της Ε.Ε. και η θέση της Ελλάδας

E.E.: Βαθιά αναδιάρθρωση ή απλά κάποιες αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας;

Κινδυνεύει το στοίχημα Ε.Ε. για αποθήκευση ενέργειας

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News