Business & Finance Παρασκευή 10/03/2023, 17:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Michael Burry: SOS από τον Mr Big Short για την SVB

Michael Burry: SOS από τον Mr Big Short για την SVB

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε για την Silicon Valley Bank ο Michael Burry, που έγινε διάσημος όταν η ταινία The Big Short παρουσίασε το επιτυχημένο trade του κατά της στεγαστικής πίστης πριν από την κρίση του 2008.

«Είναι πιθανό πως σήμερα βρήκαμε την Enron μας», δήλωσε ο Burry σε ανάρτησή του μέσω Twitter, αναφερόμενος σε ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά σκάνδαλα στην αμερικανική ιστορία, με αποτέλεσμα η εταιρεία να καταρρέει τα πρώτα χρόνια του 2000. Ο Burry διέγραψε το tweet του στη συνέχεια.

Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή της SVB βούλιαξε χθες, αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα πουλήσει σχεδόν ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο τίτλων της με ζημία 1,8 δισ. δολαρίων, έπειτα από την ολοκλήρωση ρευστοποίησης τίτλων ύψους 21 δισ. δολαρίων.

Ο Burry συνέκρινε την κατάσταση με την Enron, η οποία χρεοκόπησε το 2001, καθώς όπως απεδείχθη στη συνέχεια είχε «φουσκώσει» τεχνητά τα αποτελέσματά της, κρύβοντας χρέη και ζημιές σε θυγατρικές. Η κατάρρευσή της συνέπεσε με τη φούσκα dot-com, όταν ο Nasdaq κατέγραφε πτώση 78% σε περίπου δύο χρόνια.

Σημειώνεται πως η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed επιβάρυναν σημαντικά το χαρτοφυλάκιο τίτλων της SVB τον τελευταίο χρόνο. Παράλληλα, η SVB Financial, δέχεται πίεση καθώς δανείζει σε venture capital και ιδιωτικές τεχνολογικές εταιρείες, οι οποίες τείνουν να επιστρέφουν τη χρηματοδότηση μέσω IPO.

Υπενθυμίζεται πως τα τελευταία χρόνια, ο Burry είναι επιφυλακτικός και έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως τους επενδυτές για επερχόμενη κατάρρευση στις αγορές. Τον Ιανουάριο είχε αναρτήσει στο Twitter μόνο μία λέξη: «Πουλήστε»

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Το σκάνδαλο που έδειξε τη «σκοτεινή» πλευρά του επιχειρείν

Πουλήστε, λέει τώρα ο «Mr Big Short» Michael Burry

Μια δίνη έλλειψης πληροφοριών και παραπληροφόρησης: Τι έγινε με την Silicon Valley Bank

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News