Business & Finance Πέμπτη 9/03/2023, 21:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P Global: Στα 1,65 τρισ. οι κρατικές επιδοτήσεις για ενέργεια έως τα τέλη του έτους

S&P Global: Στα 1,65 τρισ. οι κρατικές επιδοτήσεις για ενέργεια έως τα τέλη του έτους

To ποσό των χρημάτων που δαπανήθηκε σε κρατικές επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους αναμένεται να φθάσει τα 1,65 τρισ.δολάρια έως τα τέλη του έτους, σύμφωνα με τον οίκο S&P Global. 

Η εταιρεία υπολογίζει το σύνολο που δαπανήθηκε στα 10 τρισ.δολάρια, εάν συμπεριληφθούν και οι δαπάνες στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Εκτιμά επίσης ότι το συνολικό παγκόσμιο κρατικό χρέος θα φθάσει φέτος το ρεκόρ των 65 τρισ.δολαρίων σε απόλυτους όρους. 

Η S&P βασίζει τα στοιχεία αυτά σε υπολογισμούς σε 137 χώρες στις οποίες καλύπτει την πιστοληπτική τους αξιολόγηση. 

Ο οίκος προβλέπει ότι οι χώρες αυτές θα δανειστούν ένα ποσό αντίστοιχο με 10,5 τρισ.δολάρια φέτος, χαμηλότερα από το ρεκόρ των 11,5 τρισ.δολαρίων του 2021, όμως υψηλότερα κατά 40% από τα προ της πανδημίας επίπεδα. 

Το κρατικό χρέος ως αναλογία του παγκόσμιου ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος στο 66% από το 64% του 2022, αν και και θα παραμείνει κατά πολύ χαμηλότερα από το απόγειο του 74% του 2020.

Ωστόσο, μέσα στο σημερινό περιβάλλον των υψηλότερων επιτοκίων, η αυξητική αυτή τάση σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών θα χρειαστεί να πληρώσουν διπλάσιο κόστος δανεισμού για να δανειστούν σε σχέση με 12 μήνες πριν. 

«Η Ευρώπη και η Λατινική Αμερική θα παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη αύξηση του κόστους δανεισμού εν μέσω της στάσιμης ανάπτυξης και των δημοσιονομικών πιέσεων, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών τιμών ενέργειας», σύμφωνα με την έκθεση του οίκου. 

Η Ευρώπη αναμένεται να εκδώσει χρέος ύψους 1,75 τρισ.δολαρίων, παρότι οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία θα παραμείνουν μακράν οι μεγαλύτεροι δανειολήπτες εκπροσωπώντας το 36% και 17% του παγκόσμιου χρέους αντίστοιχα. 

Την ίδια στιγμή, το κόστος δανεισμού των αναπτυσσόμενων χωρών προσεγγίζει επίπεδα που είχαν να επαναληφθούν εδώ και μία δεκαετία. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

«Προς απόσυρση» οι κρατικές επιδοτήσεις όσο οι τιμές φυσικού αερίου μένουν χαμηλές

Κομισιόν: «Ναι» στη στήριξη των ενεργοβόρων επιχειρήσεων – Οι δικαιούχοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News