Business & Finance Πέμπτη 9/03/2023, 13:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μήνυμα της Exxon προς την Ευρώπη: Μην παίζετε με τις πετρελαϊκές

Το μήνυμα της Exxon προς την Ευρώπη: Μην παίζετε με τις πετρελαϊκές

Δηκτική ήταν η αναφορά του CEO της Exxon Mobil, του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού, στη διαχείριση των επιχειρήσεων του κλάδου στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου CERAWeek της S&P Global, ο Darren Woods επέκρινε τη φορολόγηση των υπερκερδών στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, λέγοντας ότι τα «τιμωρητικά» μέτρα εναντίον των ορυκτών καυσίμων υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις του κλάδου να επανεξετάσουν τις επενδύσεις τους και να σκέφτονται το σενάριο μεταφοράς αλλού. Επίσης, ο Woods δήλωσε ότι η φορολόγηση υπονομεύει τις προσπάθειες των εταιρειών για τη μετάβαση προς καθαρότερες μορφές ενέργειας.

Το μήνυμα της Exxon προς την Ευρώπη: Μην παίζετε με τις πετρελαϊκές-1
Ο Darren Woods στο CERAWeek (φωτ. Reuters)

Ο Woods αναφερόταν στο νέο φορολογικό πλαίσιο που εφαρμόστηκε πέρυσι σε όσες πετρελαϊκές δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη με στόχο την προστασία των καταναλωτών από τις μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές ενέργειας. Τον Δεκέμβριο, η Exxon κινήθηκε και νομικά εναντίον της Ε.Ε. για την κατάργηση του φόρου, κατηγορώντας το μπλοκ για κατάχρηση εξουσίας.

Όπως υποστήριξε αυτή την εβδομάδα ο Woods, ο φόρος θα «διαγράψει» κέρδη ετών από πρόσφατες επενδύσεις και σημαίνει ότι η Exxon θα αυξήσει τις δαπάνες στις ΗΠΑ σε βάρος της Ε.Ε. Ο Woods επίσης επέκρινε τους «ιδεολόγους», οι οποίοι θέλουν να ξεφορτωθούν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο λόγω των προβληματισμών για το κλίμα. Ειδικότερα, υποστήριξε ότι τέτοιου είδους πολιτικές, όπως η φορολόγηση, έχουν δημιουργήσει έμμεσα προβλήματα, όπως η χρήση περισσότερου άνθρακα από τις χώρες για να καλυφθεί η ζήτηση μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. 

«Αυτό που είδαμε στην Ευρώπη θα πρέπει να αποτελέσει προειδοποίηση», δήλωσε ο Woods.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

H ExxonMobil προσπαθεί να μπλοκάρει την φορολόγηση των υπερκερδών στην Ε.Ε.

Ευ. Μυτιληναίος: Οι ΗΠΑ δίνουν «δώρο» και η Ευρώπη «ποινή» στις επιχειρήσεις

Έρευνα-Ανάλυση: Μεγάλη αύξηση των εσόδων για εταιρείες πετρελαίου και αερίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News