Business & Finance Τετάρτη 8/03/2023, 14:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θέλουν οι Ρώσοι στην Αργεντινή; Γιατί πηγαίνουν και ας έχει πληθωρισμό 100% 

Τι θέλουν οι Ρώσοι στην Αργεντινή; Γιατί πηγαίνουν και ας έχει πληθωρισμό 100% 

Σε ένα πάρκο κοντά στο Μπουένος Άιρες, νεαρές μητέρες κάνουν βόλτα με τα καροτσάκια, πίνοντας καφέ στη σκιά. Πρόκειται για μία κατά τα άλλα χαρακτηριστική σκηνή για οποιαδήποτε γειτονιά της μεσαίας τάξης σε μια πρωτεύουσα της Λατινικής Αμερικής, με εξαίρεση όμως, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι μαμάδες μιλούν ρωσικά. 

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Αργεντινή δέχτηκε ομαδικές εισροές από Ρώσους πολίτες, με πολλούς από αυτούς να είναι γυναίκες, που βρίσκονταν στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης τους. Παρά την οικονομική κρίση και τον πληθωρισμό κοντά στο 100%, που αποτελεί μάστιγα για την χώρα, η Αργεντινή παρέχει καταφύγιο από τον πόλεμο, την αυξανόμενη καταστολή των διαφωνούντων στην πατρίδα τους και τους αυστηρούς περιορισμούς της έκδοσης βίζας που έχουν εμφανιστεί εναντίον των Ρώσων σε άλλα μέρη του κόσμου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Περισσότεροι από 22.000 Ρώσοι έχουν εισέλθει στην Αργεντινή από τις αρχές του περασμένου έτους, αν και περίπου το 60% αυτών έχουν ήδη φύγει, όπως δείχνουν στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης της Αργεντινής, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστός ο προορισμός τους.

Ανταγωνιστικό εργατικό δυναμικό  

Η εισροή Ρώσων που είναι ως επί το πλείστον υψηλής εξειδίκευσης, θα μπορούσε να βοηθήσει την Αργεντινή να καλύψει το κενό που δημιουργείται, καθώς πολλοί μορφωμένοι άνθρωποι μετακόμισαν στην Ευρώπη για να ξεφύγουν από την οικονομική αβεβαιότητα. Περισσότεροι από 32.800 Αργεντινοί έφτασαν στην Ισπανία το 2021, οι περισσότεροι από το 2008, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την INE, την εθνική στατιστική υπηρεσία της Ισπανίας.

Ταυτόχρονα, η οικονομία της Ρωσίας φαίνεται να έχει έλλειμμα σε εξαιρετικά ταλέντα λόγω του brain drain, το οποίο είναι τόσο μεγάλο, που θα μπορούσε να συγκριθεί με τη μαζική έξοδο που συνέβη μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι έφυγαν πέρυσι, και μπορεί ορισμένοι να επέστρεψαν έκτοτε, αλλά οι περισσότεροι ξεκίνησαν από το μηδέν σε μέρη που έχουν άνετο καθεστώς βίζας, όπως τμήματα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Νοτιοανατολικής Ασίας. 

Πολλοί από τους μετανάστες φαίνεται να μην ενοχλούνται από τη διάχυτη οικονομική αβεβαιότητα της Αργεντινής. Αυτό οφείλεται εν μέρει επειδή και η Ρωσία υπέστη οικονομικές αναταραχές λόγω του πολέμου, αλλά επίσης επειδή κάποιοι μετανάστευσαν έχοντας χρήματα στην άκρη ή και δουλεύοντας εξ αποστάσεως με αποτέλεσμα να μπορούν να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό.

Ο μακρύς δρόμος της μετανάστευσης 

Αν και τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια είναι κάτι δεδομένο στην εποχή μας, οι κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, δεν τα καθιστούν εύκολα για όσους θέλουν να μεταναστεύσουν. Καθώς οι απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία προς τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν αποτελούν πλέον επιλογή, πολλοί μετανάστες φτάνουν στο Μπουένος Άιρες μέσω κυκλικών διαδρομών που περιλαμβάνουν πολλαπλές στάσεις. Οι πιο γρήγορες διαδρομές που είναι μέσω Κωνσταντινούπολης, Αντίς Αμπέμπα και Ντουμπάι, κοστίζουν πάνω από 1.500 δολάρια για ένα εισιτήριο απλής μετάβασης. Αυτό σημαίνει ότι γύρω από τη μετανάστευση των Ρώσων στην Αργεντινή έχει στηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Αργεντινή: Το εμπόριο με τις Ρωσίδες εγκύους

Κρεμλίνο: Χαρακτηρίζει παράλογες τις νέες κυρώσεις της Ε.Ε.

Οι Ρωσίδες δεν ζουν χωρίς Zara: Οι πολυεθνικές έφυγαν αλλά τα brands τους όχι – Πού τα βρίσκουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News