Business & Finance Τετάρτη 8/03/2023, 12:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνo

Eurostat: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνo

Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη κατέγραψε η Ελλάδα σε τριμηνιαία βάση το τελευταίο τρίμηνο του 2022, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 1,4% έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Επίσης, σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της Eurostat, σε ετήσια βάση αναπτύχθηκε κατά 5,2%. 

Στο σύνολο της Ευρωζώνης, το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο έναντι του προηγούμενου τριμήνου, ενώ σε ετήσια βάση καταγράφηκε αύξηση 1,8%. Για ολόκληρο το 2022, η Ευρωζώνη είχε ανάπτυξη 3,5% έναντι 5,3% το 2021.

Eurostat: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνo-1

Σε ό,τι αφορά τα κράτη μέλη, την Ελλάδα το τέταρτο τρίμηνο ακολουθεί η Μάλτα (1,2%) και η Κύπρος (1,1%). Αντιθέτως, μεγαλύτερη συρρίκνωση επέδειξαν η Πολωνία (-2,4%) το τέταρτο τρίμηνο, η Εσθονία (1,6%) και η Φινλανδία (-0,6%).

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν επίσης πως οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι επενδύσεις μειώθηκαν, ενώ οι κρατικές δαπάνες και το εμπόριο αντιστάθμισαν τις πτώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνη, συρρικνώθηκε κατά 0,4%, ενώ η οικονομία της Ιρλανδίας ενισχύθηκε σημαντικά λιγότερο από το αρχικά προσδοκώμενο.

Παρότι η εικόνα του τετάρτου τριμήνου είναι χειρότερη από την αρχική πρόβλεψη, η στασιμότητα σημαίνει ότι το μπλοκ ενδέχεται να καταφέρει να αποφύγει, έστω και οριακά, την ύφεση, η οποία αναμενόταν ευρέως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Οι αναλυτές διαβλέπουν συρρίκνωση το πρώτο τρίμηνο του 2023, καθώς η αύξηση του κόστους διαβίωσης συνεχίζει να επιβαρύνει τους καταναλωτές στο μπλοκ.

Αυξήθηκε η απασχόληση

Παράλληλα, ο αριθμός των εργαζόμενων αυξήθηκε κατά 0,3% στην Ευρωζώνη το τέταρτο τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση, έναντι αύξησης 0,3% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,5%, έναντι αύξησης 1,8% στην Ευρωζώνη το γ’ τρίμηνο του 2022.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ετήσιας ανάπτυξης για το 2022, με βάση τα τριμηνιαία στοιχεία, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,2% στην Ευρωζώνη και κατά 2,0% στην Ε.Ε. σύμφωνα με την Eurostat. 

Η Ελλάδα εμφάνισε την έβδομη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόληση με 0,6%. Η Μάλτα (1,6%), Πολωνία (0,9%), Εσθονία, Κύπρος και Ολλανδία (0,7%) εμφάνισαν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της απασχόλησης σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν Πορτογαλία (-0,8%), Λιθουανία και Λετονία (-0,5%), σύμφωνα με την Eurostat. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Με ανάπτυξη 5,9% έκλεισε το 2022 για την ελληνική οικονομία

Νέο σινιάλο για τις αγορές η ανάπτυξη του 5,9%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News