Business & Finance Τετάρτη 8/03/2023, 07:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσλήψεις: Η Νο.1 δεξιότητα που έψαχνε πρώην διευθύντρια της Google

Προσλήψεις: Η Νο.1 δεξιότητα που έψαχνε πρώην διευθύντρια της Google

Η Claire Hughes Johnson εργάστηκε για μία δεκαετία ως αντιπρόεδρος και διευθύντρια της μονάδας online πωλήσεων και λειτουργιών στη Google και κατά την περίοδο αυτή χρειάστηκε να πραγματοποιήσει αμέτρητες συνεντεύξεις για προσλήψεις νέων ταλέντων. Αυτό που έψαχνε σε όλους τους υποψηφίους, όπως λέει, ήταν η δεξιότητα της αυτογνωσίας. 

Όπως ανέφερε η ίδια στο CNBC, η εμπειρία και οι δεξιότητες έχουν σημασία, αλλά μπορεί να τις μάθει κανείς. Μάλιστα όταν κάποιος έχει υψηλή επίγνωση του εαυτού του, έχει περισσότερο κίνητρο να εξελιχθεί και να επεκτείνει τις γνώσεις του, επειδή είναι ειλικρινής σχετικά με το πού υστερεί. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια, αυτά τα άτομα τα πάνε καλύτερα με τους συναδέλφους και τους διευθυντές τους.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, πως σύμφωνα με έρευνα, το 95% των ανθρώπων πιστεύουν ότι έχουν αυτογνωσία, αλλά μόνο το 10-15% έχει στην πραγματικότητα. 

Πώς ελέγχει αν κάποιος διαθέτει αυτογνωσία

Η Claire έψαχνε την ισορροπία μεταξύ των λέξεων «εγώ» και «εμείς». Όπως τόνισε, αν κάποιος χρησιμοποιεί πολύ το «εγώ», τότε μπορεί να μην είναι πολύ συνεργατικός ή ταπεινός. Αν από την άλλη πλευρά, συνέχεια μιλάει με το «εμείς», ίσως αυτό να δείχνει πως δεν είχε ουσιαστικό ρόλο σε ό,τι περιγράφει.

Σημάδια που δείχνουν ότι δεν υπάρχει αυτογνωσία

Με όλα τα παραπάνω, εύλογο είναι να απορεί κανείς εάν έχει αυτογνωσία. Ακολουθούν μερικά σημάδια που δείχνουν πως δεν έχει: 

1. Λαμβάνει συνεχώς σχόλια με τα οποία διαφωνεί. Το γεγονός πως η αντίληψη των άλλων για κάτι, είναι εκ δια μέτρου αντίθετη με αυτό που πιστεύει για τον εαυτό του, είναι ιδιαίτερα ενδεικτικό σημάδι. 
2. Συχνά αισθάνεται απογοητευμένος και ενοχλημένος επειδή δεν συμφωνεί με την κατεύθυνση ή τις αποφάσεις της ομάδας του. 
3. Νιώθει κουρασμένος στο τέλος μιας εργάσιμης ημέρας και δεν μπορεί να προσδιορίσει γιατί.
4. Αδυνατεί να περιγράψει τι είδους δουλειά κάνει και δεν του αρέσει αυτό με το οποίο ασχολείται. 

Οι «μαγικές» ερωτήσεις για αυτογνωσία 

Μία άσκηση που μπορεί να κάνει κανείς για να ενισχύσει την αυτογνωσία του, είναι να κάνει καθημερινά δύο σύντομες ερωτήσεις στον εαυτό του. Η πρώτη είναι: «Τι μπορώ να κάνω πραγματικά καλά; Ποιες δεξιότητες έχω και πού χρειάζομαι ακόμα δουλειά;», ενώ η δεύτερη είναι: «Ποιες είναι οι δυνατότητές μου; Σε τι είμαι φυσικά καλός και ποιες ικανότητες έχω αποκτήσει με τον καιρό;». 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Απεριόριστες άδειες στη δουλειά: Όχι, δεν είναι τόσο καλό όσο ακούγεται

Ποια είναι η «κίνηση ματ» που κάνουν στην καριέρα τους όσοι καταλήγουν εκατομμυριούχοι

Τα μαθήματα από το πείραμα της τετραήμερης εργασίας – Η «συνταγή» για το ελληνικό μοντέλο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News