Business & Finance Τρίτη 7/03/2023, 14:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Πάνω από 100 δισ. δολάρια οι υλικές ζημιές του σεισμού

Τουρκία: Πάνω από 100 δισ. δολάρια οι υλικές ζημιές του σεισμού

Οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία «ξεπερνούν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια», σύμφωνα με τους συνοπτικούς υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένα μήνα μετά τον φονικό σεισμό, «είναι ήδη σαφές ότι μόνο οι υλικές ζημιές θα ανέλθουν σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε μέσω τηλεδιάσκεψης από το Γκαζίαντεπ η Λουίζα Βίντον, υπεύθυνη για τη Τουρκία του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αναφορικά με το κόστος της ανοικοδόμησης, δε, «αυτό το ποσόν θα ξεπερασθεί», δήλωσε η Βίντον.

Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε προσωρινά δεδομένα, αλλά το ποσό των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι αυτό που θα παρουσιαστεί κατά την Διάσκεψη των Δωρητών στις 16 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι με προηγούμενη εκτίμησή της, η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγιζε το ύψος των υλικών ζημιών σε τουλάχιστον 34 δισεκατομμύρια δολάρια και το κόστος της ανοικοδόμησης σε πάνω από 70 δισ.

Μπροστά σε αυτά τα ποσά, η Λουίζα Βίντον εκφράζει «την απογοήτευση και την θλίψη της για την έλλειψη γενναιοδωρίας των δωρητών». Αυτήν την στιγμή, η έκκληση για δωρεές ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στις 16 Φεβρουαρίου δεν έχει καλυφθεί παρά κατά 9,6%, είπε.

Ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου άφησε πίσω περίπου 46.000 νεκρούς και 105.000 τραυματίες στην Τουρκία, σύμφωνα με απολογισμούς που δεν είναι ακόμη οι οριστικοί. Κατέστρεψε 214.000 κτίρια σε 11 από τις 81 επαρχίες της χώρας. Περίπου 6.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στη γειτονική Συρία.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News