Business & Finance Τρίτη 7/03/2023, 13:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Οριακή επιβράδυνση του πληθωρισμού – Στο 9,2% τον Ιανουάριο

ΟΟΣΑ: Οριακή επιβράδυνση του πληθωρισμού – Στο 9,2% τον Ιανουάριο

Ελαφρώς υποχώρησε ο πληθωρισμός στον ΟΟΣΑ τον Ιανουάριο, αγγίζοντας το 9,2% έναντι 9,4% τον Δεκέμβριο. Στο διάστημα αυτό, οι μισές από τις χώρες του ΟΟΣΑ κατέγραψαν πτώση του πληθωρισμού έναντι του ενός τρίτου στη σύγκριση των δύο προηγούμενων μηνών.

Υψηλότερος πληθωρισμός τον Ιανουάριο καταγράφηκε στην Ουγγαρία, την Λετονία, τη Λιθουανία και την Τουρκία (όλες άνω του 20%). Συνολικά για τις χώρες του ΟΟΣΑ, το κόστος ενέργειας συνέχισε το πτωτικό σερί που είχε ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2022, αγγίζοντας το 16,4% τον Ιανουάριο του 2022. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2021, ενώ τον Δεκέμβριο ανερχόταν στο 18,2%. Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, ο πληθωρισμός επιβράδυνε στο 15,2% από 15,6%.

Συγκεκριμένα για την Ευρωζώνη, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 8,7% τον Ιανουάριο από 9,2% τον Δεκέμβριο. Ο πληθωρισμός ενέργειας συνέχισε να υποχωρεί. Ωστόσο αφενός ο πληθωρισμός τροφίμων, αφετέρου ο πληθωρισμός εξαιρώντας τα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκαν.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: To 44% των νοικοκυριών περιορίζει βασικές ανάγκες λόγω της ακρίβειας

Eurostat: Στο 6,5% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 8,5% στην Ευρωζώνη

Η μικρή ευρωπαϊκή χώρα που «νίκησε» τον πληθωρισμό – Πώς εξηγείται

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News