Business & Finance Τρίτη 5/01/2021, 15:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Χείρα βοηθείας 6,2 δισ. δολάρια στις εταιρείες μετά το νέο lockdown

Βρετανία: Χείρα βοηθείας 6,2 δισ. δολάρια στις εταιρείες μετά το νέο lockdown

Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης Τζόνσον, μία ημέρα αφότου ανακοίνωσε την εφαρμογή του τρίτου κατά σειρά lockdown σε εθνικό επίπεδο, απόρροια της εμφάνισης του νέου στελέχους του κορωνοϊού και της αύξησης του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων, αναφορικά με τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, η Ντάουνινγκ Στριτ θα παράσχει βοήθεια στις επιχειρήσεις συνολικού ύψους 4,6 δισ. στερλινών (6,2 δισ. δολάρια). 

Βάσει των νέων μέτρων, οι περισσότεροι εργαζόμενοι πρέπει να εργασθούν από το σπίτι, όπως και το σύνολο των μαθητών θα πρέπει να παρακολουθήσουν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης. Τα καταστήματα τα οποία εμπορεύονται μη αναγκαία προϊόντα θα παραμείνουν κλειστά, όπως και οι εταιρείες του κλάδου φιλοξενίας, την ώρα που ο κατασκευαστικός και μεταποιητικός κλάδος θα μείνουν ως επί τω πλείστον ανοιχτοί, από τη στιγμή που οι επιχειρήσεις έχουν προσαρμοσθεί στους κανόνες ασφαλείας και υγιεινής. 

Τα νέα μέτρα στήριξης, περιλαμβάνουν μια εφάπαξ επιχορήγηση έως 9.000 λίρες στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, της ψυχαγωγίας και της φιλοξενίας τους επόμενους μήνες, με το συνολικό τους κόστος να ανέρχεται στα 4 δισ. λίρες, ενώ επιπλέον 600 εκατ. λίρες θα δοθούν με την μορφή επιχορήγησης σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε άλλους κλάδους. 

«Η στήριξη αυτή θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις τους επόμενους μήνες και το πιο σημαντικό θα συμβάλει στο να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, ούτως ώστε οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στις δουλειές τους όταν ανοίξουν ξανά», ανέφερε ο Σουνάκ. 

Ωστόσο το βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, υποστηρίζει ότι η λογική «χρηματοδότηση με το σταγονόμετρο» του υπουργείου Οικονομικών, θα φέρει πολλές επιχειρήσεις στα πρόθυρα του γκρεμού, από τη στιγμή που δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις για να εξασφαλίσουν την κυβερνητική στήριξη. 

«Ενώ η άμεση στήριξη των επιχειρήσεων με μετρητά είναι καλοδεχούμενη, δεν θα είναι αρκετή για να σώσει πολλές εταιρείες», τονίζει ο γενικός διευθυντής του επιμελητηρίου Άνταμ Μάρσαλ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News