Business & Finance Κυριακή 5/03/2023, 12:46
ΓΙΑ ΤΟ 2023

Ανάπτυξη 5% βλέπει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία – Οι 8 προτεραιότητες

Ανάπτυξη 5% βλέπει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία – Οι 8 προτεραιότητες

Στο 5%, ελαφρώς χαμηλότερα από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών, έθεσε η Κίνα τον αναπτυξιακό της στόχο για το 2023.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση που δημοσίευσε η κινεζική κυβέρνηση, ο στόχος για τον πληθωρισμό τέθηκε στο 3% και για την ανεργία στις πόλεις στο 5,5%. Σκοπός είναι η δημιουργία περίπου 12 εκατ. νέων θέσεων εργασίας στα αστικά κέντρα, υψηλότερα δηλαδή από τον περσινό στόχο για «άνω των 11 εκατ.».

Στην έκθεση γίνεται επίσης έκκληση για εφαρμογή «συνετής νομισματικής πολιτικής» με «στοχευμένο» τρόπο. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να αυξηθεί στο 3% του ΑΕΠ έναντι 2,8% το 2022.

Οκτώ προτεραιότητες

Παράλληλα τέθηκαν οκτώ προτεραιότητες σε ό,τι αφορά την οικονομία. Πρώτη στη λίστα βρέθηκε η τόνωση της εγχώριας ζήτησης, από την κατανάλωση και επενδύσεις. Ακολουθούν η βελτίωση του βιομηχανικού συστήματος και η στήριξη των μη κρατικών οντοτήτων. Επίσης, αναφέρεται η ενίσχυση των προσπαθειών για προσέλκυση και αξιοποίηση ξένων επενδύσεων, πρόληψη και αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών κινδύνων, σταθεροποίηση της παραγωγής σιτηρών, συνέχιση της πράσινης ανάπτυξης και ανάπτυξη κοινωνικών προγραμμάτων.

«Θα πρέπει να στραφούμε στην ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας, να ενισχύσουμε τη ρυθμιστική εποπτεία και να στηρίξουμε την ανάπτυξη της οικονομίας των πλατφορμών», αναφέρει η έκθεση.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των κατοικιών, στο επίκεντρο βρέθηκε η ανάγκη παροχής στήριξης για την πρώτη κατοικία και η «βοήθεια επίλυσης των στεγαστικών προβλημάτων για καινούργιους κατοίκους πόλεων και νέους ανθρώπους».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Κίνα έχει πάρει «πολύ ξεκάθαρα» το μέρος της Ρωσίας

Τι θα κάνει η Κίνα τον δεύτερο χρόνο του πολέμου στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News