Business & Finance Κυριακή 5/03/2023, 10:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με Netflix και κινητό μπακατέλα: Πώς κρατείται ο έκπτωτος βασιλιάς του crypto

Με Netflix και κινητό μπακατέλα: Πώς κρατείται ο έκπτωτος βασιλιάς του crypto

Μέχρι και πριν μερικούς μήνες, θεωρείτο ευρέως στους κύκλους της αγοράς κρυπτονομισμάτων ως «παιδί-θαύμα» και ο επόμενος Γουόρεν Μπάφετ. Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες όμως, κατρακύλησε από την κορυφή, καθώς η άλλοτε κραταιά πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων του, η FTX, κατέρρευσε, ενώ ο ίδιος αντιμετωπίζει σοβαρότατες κατηγορίες μεταξύ άλλων για απάτη, πλαστογράφηση τίτλων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο λόγος για τον Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ, ο οποίος αναμένοντας την εκδίκαση της υπόθεσής του τον Οκτώβριο, που κατά βάση θα εξετάσει εάν χρησιμοποιούσε τα χρήματα της FTX στην άλλη του εταιρεία την Alameda, μένει σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι των γονιών του στην Καλιφόρνια.

Δεδομένου ότι αμέσως μετά τη σύλληψή του, πέρασε κάποιο διάστημα σε κελί στην Καραϊβική και σε άθλιες συνθήκες, η κατάσταση της κράτησής του τώρα είναι αρκετά διαφορετική. Ειδικότερα, μέχρι πρότινος, ο Μπάνκμαν Φράιντ μπορούσε να επικοινωνήσει με γραπτά και φωνητικά μηνύματα μέσω Signal, μία εφαρμογή ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, κάνοντας και χρήση VPN.

Με Netflix και κινητό μπακατέλα: Πώς κρατείται ο έκπτωτος βασιλιάς του crypto-1
Η σύλληψη του Bankman Fried στις Μπαχάμες (φωτ. AP)

Εξοργισμένος ο δικαστής

Ωστόσο, η αρμόδια εισαγγελία έκανε νύξη στον περιφερειακό δικαστή των ΗΠΑ, Λούις Καπλάν, με επιστολή, στην οποία περιγράφονταν οι προτεινόμενες αλλαγές στις συνθήκες περιορισμού του.

Σύμφωνα με το Business Insider, ο δικαστής εξοργίστηκε και απειλώντας την ανάκληση της εγγύησης του Μπάνκμαν Φράιντ απεφάνθη ότι εφεξής ο κατηγορούμενος θα μπορεί να χρησιμοποιεί «αναδιπλούμενο κινητό ή άλλη συσκευή χωρίς δυνατότητες smartphone είτε χωρίς σύνδεση στο Διαδίκτυο είτε με απενεργοποιημένη τη σύνδεση». Παράλληλα, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί να επικοινωνεί με «νυν ή πρώην υπαλλήλους της FTX ή της Alameda».

Σύμφωνα με τους νέους όρους κράτησης, ο έκπτωτος επικεφαλής της FTX θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιεί laptop με περιορισμένες δυνατότητες. Με χρήση VPN θα του επιτρέπεται η πρόσβαση σε ιστοσελίδες για δύο μόνο σκοπούς: την προετοιμασία της υπεράσπισής του και άλλους σκοπούς, οι οποίοι κατά τους εισαγγελείς δεν ενέχουν κίνδυνο. Ενδεικτικά, θα έχει πρόσβαση στο Netflix, το DoorDash και το Uber Eats για παραγγελίες φαγητού καθώς και το Major League Baseball και το National Football League για αθλητική ενημέρωση.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εγκατασταθεί λογισμικό ασφαλείας στις συσκευές του, το οποίο θα καταγράφει τις κινήσεις του στο Διαδίκτυο, ενώ θα δίνεται και δικαίωμα ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές. Οι γονείς του κλήθηκαν επίσης να δώσουν στοιχεία για τις κοινές συσκευές, καθώς και να δεχθούν ότι το λογισμικό ασφαλείας θα τραβά ανά περιόδους βίντεο και selfies.

Σημειώνεται ότι ο Μπάνκμαν Φράιντ έχει δηλώσει αθώος και αφέθηκε ελεύθερος με βραχιολάκι με εγγύηση 250 εκατ. δολαρίων, για την οποία δεσμεύτηκαν δύο άτομα με σχέσεις με το πανεπιστήμιο του Stanford, όπου εργάζονται οι γονείς του.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία εν πλω στο Ιόνιο; Νέα τροπή στο θρίλερ της εξαφάνισης της Cryptoqueen

FTX: Ο άνθρωπος που «καθαρίζει» το χάος βγάζει 1.300 δολάρια την ώρα

Sam Bankman-Fried: Από το ρετιρέ εκατομμυρίων στις Μπαχάμες, σε φυλακή με αρουραίους και σκουλήκια

Αυτοί που είπαν «όχι» στη γραβάτα: Ο μύθος του ατημέλητου στυλ καταρρίπτεται

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News