Business & Finance Παρασκευή 3/03/2023, 12:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΗΕ: 11 μήνες πτώσης στο κόστος των τροφίμων – Τι γίνεται με τις τιμές στο ράφι

ΟΗΕ: 11 μήνες πτώσης στο κόστος των τροφίμων – Τι γίνεται με τις τιμές στο ράφι

Νέα υποχώρηση σημείωσε ο παγκόσμιος δείκτης του ΟΗΕ για τις τιμές των τροφίμων τον Φεβρουάριο, πέφτοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 μηνών, αν και οι καταναλωτές εξακολουθούν να βλέπουν σημαντικές ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ο δείκτης του ΟΗΕ που παρακολουθεί το κόστος των εμπορευμάτων τροφίμων υποχώρησε τον Φεβρουάριο κατά 0,6%, συμπληρώνοντας 11 μήνες πτώσης, στο μεγαλύτερο καθοδικό σερί εδώ και τρεις δεκαετίες που τηρούνται τα σχετικά στοιχεία. Στην πτώση του Φεβρουαρίου συνέβαλε η υποχώρηση των τιμών στα έλαια και τα γαλακτοκομικά, με το συνολικό κόστος των τροφίμων να έχει μειωθεί πλέον κατά 19% από το ρεκόρ που σημείωσε πριν από ένα χρόνο, όταν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναστάτωσε τις εξαγωγές σιτηρών.

Ένα χρόνο από την έναρξη του πολέμου, οι τιμές των σιτηρών δέχονται πιέσεις εξαιτίας της μεγάλης σοδειάς σε χώρες όπως η Ρωσία και η Αυστραλία, ενώ πτωτικά κινείται επίσης το κόστος των ελαίων και του κρέατος. Ωστόσο, χρειάζεται χρόνος για να περάσει αυτή η αποκλιμάκωση των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπου οι ανατιμήσεις συνεχίζονται, λόγω του αυξημένου κόστους της ενέργειας και των μεταφορών.

Τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν υψηλό πληθωρισμό στον τομέα των τροφίμων σχεδόν σε όλες τις χώρες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Περίπου το 87% των χωρών υψηλών εισοδημάτων αντιμετωπίζει αυξημένες τιμές στα τρόφιμα.

Ο δείκτης του ΟΗΕ, που παρακολουθεί πέντε μεγάλες κατηγορίες τροφίμων, βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2021. Σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι τιμές των τροφίμων ενδεχομένως να αποκλιμακώνονται σε κάποια μέρη του κόσμου. Στην Παραγουάη, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2021, καθώς μετριάστηκαν οι τιμές σε τρόφιμα και καύσιμα.

Η αμερικανική αλυσίδα fast food Wendy’s περιμένει αύξηση περίπου 5% στις τιμές των εμπορευμάτων στα τρόφιμα φέτος, με το βοδινό να εμφανίζει ελαφρά μείωση. Η Kraft Heinz δήλωσε πρόσφατα ότι δεν σχεδιάζει άλλες αυξήσεις τιμών σε Β. Αμερική, Ευρώπη, Λατινική Αμερική και στο μεγαλύτερο μέρος της Ασίας.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Οι τρεις λόγοι του ράλι τιμών στα τρόφιμα – Παρά την πτώση του πληθωρισμού

Bruegel: Ένας χρόνος πολέμου σε δέκα αριθμούς

Γαλακτοκομικά: Οι ανατιμήσεις «γκρεμίζουν» τις πωλήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News