Business & Finance Παρασκευή 3/03/2023, 11:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Σε υψηλό οκτώ μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα

Ευρωζώνη: Σε υψηλό οκτώ μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα

Την πορεία ανάκαμψης συνεχίζει σταδιακά η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, αμβλύνοντας τις ανησυχίες για ύφεση. Ο δείκτης PMI της S&P Global, ο οποίος αποτελεί «βαρόμετρο για τη συνολική οικονομική υγεία του μπλοκ, βρέθηκε τον Φεβρουάριο για δεύτερο συναπτό μήνα σε θετικό έδαφος. 

Ειδικότερα, ο δείκτης ανήλθε στις 52 μονάδες τον Φεβρουάριο έναντι 50,3 μονάδων τον Ιανουάριο. Σημειώνεται πως τους αμέσως προηγούμενους μήνες, ο δείκτης βρισκόταν υπό του 50 που αποτελεί ένδειξη συρρίκνωσης.

«Μία ηχηρή ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Φεβρουάριο βοηθά στην άμβλυνση των ανησυχιών για ύφεση στην Ευρωζώνη, αυτή τη στιγμή», εξήγησε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος στην S&P Global. «Υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έχει αυξηθεί από τα χαμηλά που καταγράφηκαν στο τέλος του περασμένου έτους, με ώθηση από τη μείωση των ανησυχιών για την ενεργειακή αγορά, καθώς και από τα σημάδια ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφώσει και ότι οι κίνδυνοι οι κίνδυνοι ύφεσης έχει περιοριστεί», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δείκτης προσδοκιών στη βιομηχανία ενισχύθηκε σε υψηλό έτους (61,2 τον Φεβρουάριο έναντι 60,4). Επίσης, ο PMI υπηρεσιών ανέβηκε στο 52,7 από 50,8, ενώ παράλληλα η ζήτηση ανέκαμψε στο 52,2 από 50,1.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Fitch: Yφεση φέτος σε Γερμανία, Ιταλία – Όχι στην Ευρωζώνη

Ευρωζώνη: Σταθεροποιήθηκε η μεταποίηση – Αμβλύνονται οι πιέσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες

Eurostat: Στο 6,5% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 8,5% στην Ευρωζώνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News