Business & Finance Πέμπτη 2/03/2023, 21:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λίντνερ: Με έλλειμμα 12 δισ.ευρώ στον προϋπολογισμό του 2024

Λίντνερ: Με έλλειμμα 12 δισ.ευρώ στον προϋπολογισμό του 2024

Με βάση το μηχανισμό του φρένου χρέους, η ισχύ του οποίου ανεστάλη για τρία χρόνια εξαιτίας της πανδημίας και της συνεπακόλουθης ενεργειακής κρίσης, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιτρέπεται να δανειστεί 15 δισ.ευρώ το επόμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. 

Ο Λίντνερ προτίθεται να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει, όμως και πάλι θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα έλλειμμα της τάξης των 12 δισ.ευρώ, σύμφωνα με πηγές οι οποίες θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στα αιτήματα για επιπλέον κεφάλαια ύψους 70 δισ.ευρώ που ζητούν κάποιοι υπουργοί μεταξύ των οποίων ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους. 

Ο Πιστόριους, μέλος των Σοσιαλδημοκρατών του Όλαφ Σολτς, ζητά επιπλέον 10 δισ.ευρώ για να βοηθήσει την χώρα να εκσυγχρονίσει τις αμυντικές δυνάμεις της. 

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Σολτς έχει δημιουργήσει ταμείο που δεν συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό ύψους 300 δισ.ευρώ προκειμένου να προστατεύσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά από τις υψηλές τιμές ενέργειας. 

Η κίνηση αυτή όμως έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες από βουλευτές της Αντιπολίτευσης που κατηγορούν την κυβέρνησηό ότι κάνει δημιουργική λογιστική. 

Σύμφωνα με έγγραφα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το διαρθρωτικό έλλειμμα της Γερμανίας θα διευθυνθεί στο 4,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, κατά πολύ πιο πάνω από το όριο του 3% της Ε.Ε., με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η αναλογία χρέους/ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί στο 70%, ποσοστό πυ είναι σχετικά χαμηλό συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ομάδας του G7. 

Aυξανόμενος δανεισμός

Η Γερμανία έχει εκδώσει χρέος ρεκόρ για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση

Source: Germany’s Finance Agency

 

Τα περιθώρια κινήσεων του Λίντνερ περιορίζονται ακόμη περισσότερο από την αύξηση των έντοκων πληρωμών από το υφιστάμενο χρέος της γερμανικής κυβέρνησης, οι οποίες έχουν δεκαπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια στα 40 δισ.ευρώ. Θα μπορούσε να πάρει μία ανάσα εάν η γερμανική κυβέρνηση αντλήσει περισσότερα έσοδα από τους φόρους. 

Το πρώτο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2024 αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο στις 15 Μαρτίου. Το τελικό προσχέδιο, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου χρηματοδότησης έως το 2027, θα σταλεί στο κοινοβούλιο τον Ιούνιο, για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις από την αρμόδια επιτροπή προτού ψηφιστεί στο τέλος του έτους.  

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Fitch: Yφεση φέτος σε Γερμανία, Ιταλία – Όχι στην Ευρωζώνη

Γερμανία: Μείωση 0,4% του ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο – Έρχεται ύφεση

Ουραγός η Γερμανία στην ανταγωνιστικότητα;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News