Business & Finance Παρασκευή 3/03/2023, 08:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

4 συμβουλές για να επενδύσετε χρήματα όταν σας περισσεύουν… με το ζόρι 

4 συμβουλές για να επενδύσετε χρήματα όταν σας περισσεύουν… με το ζόρι 

Σε όσους έχουν κατανοήσει τη σημασία των επενδύσεων για το μέλλον τους, αλλά δεν έχουν πολλά χρήματα να διαθέσουν επί του παρόντος, δίνουν συμβουλές οι οικονομολόγοι. 

Αυτές είναι οι τέσσερις συμβουλές: 

1. Μην πάτε για τα πολλά, αν δεν έχετε εξασφαλίσει τα λίγα 

Πριν ξεκινήσει κανείς να επενδύει, καλό θα ήταν να έχει βάλει κάποια χρήματα στην άκρη, σε περίπτωση που προκύψει κάτι έκτακτο, καθώς και να έχει αποπληρώσει οποιοδήποτε δάνειο με υψηλό επιτόκιο. Ο λογαριασμός με τα χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που προκύψει κάτι έκτακτο, καλό θα ήταν να διαθέτει τουλάχιστον το ποσό που αντιστοιχεί σε έξοδα τριών με έξι μηνών κάποιου. Αντίστοιχα, η εξόφληση χρέους, ειδικά από πιστωτικές κάρτες είναι πολύ σημαντική. Αν αναλογιστεί κανείς πως αυτή την περίοδο οι τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια, το ίδιο χρέος, συνεχώς θα αυξάνεται και το συγκεκριμένο ποσό θα είναι πολύ δύσκολο να υπερκαλυφθεί από τα έσοδα από τις επενδύσεις. 

2. Περιορίστε τα έξοδά σας 

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός δεν διευκολύνει την εύρεση χρημάτων για επενδύσεις. Ίσως λοιπόν να χρειαστεί κανείς να μειώσει τα έξοδά του, θυσιάζοντας κάποια δραστηριότητα, με σκοπό την επένδυσή τους σε κάτι που θα του αποφέρει χρήματα. Η καλύτερη λύση σύμφωνα με τους οικονομολόγους, είναι να δει κανείς πού διαθέτει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του (π.χ. ενοίκιο, λογαριασμοί, τρόφιμα) και να περιορίσει αυτά τα ποσά. 

3. Εκμεταλλευτείτε τυχόν συνταξιοδοτικό πρόγραμμα 

Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που προσφέρουν κάποιου είδους συνταξιοδοτικό πρόγραμμα. Οι οικονομολόγοι, θεωρούν πως είναι μία πολύ καλή αρχή επένδυσης αφού τα χρήματα που μπαίνουν στο λογαριασμό, δεν τα λαμβάνει καν ο εργαζόμενος.  

4. Ξεκινήστε νωρίς και μη σταματήσετε 

Το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι επενδυτές, εκτός από το να ξεκινήσουν νωρίς και να επενδύσουν με συνέπεια. Δεδομένου ότι κάποιος επενδύει μακροχρόνια, δεν θα πρέπει να ανησυχεί ή και να αποθαρρύνεται από τις καθημερινές διακυμάνσεις της αγοράς, αφού έχει ολόκληρες δεκαετίες μπροστά του, μέχρι να αξιοποιήσει τα χρήματα. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Είστε σπάταλοι; Δοκιμάστε το τρικ με το 50ευρω

Όσα βλέπεις στο γκισέ: Τα 4 πράγματα που έμαθε για το χρήμα μία ταμίας τράπεζας 

Απάντηση στο «αιώνιο» ερώτημα: Φέρνει ή όχι την ευτυχία η αγορά ενός σπιτιού; 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News