Business & Finance Τρίτη 28/02/2023, 21:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Ανθεκτικές οι εξαγωγές πετρελαίου της παρά τις Δυτικές κυρώσεις

Ρωσία: Ανθεκτικές οι εξαγωγές πετρελαίου της παρά τις Δυτικές κυρώσεις

Iδιαίτερα ανθετικές παρέμειναν οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας δια θαλάσσης τον Φεβρουάριο, καθώς η χώρα βρήκε νέους αγοραστές παρότι τέθηκαν σε πλήρη εφαρμογή οι κυρώσεις της Δύσης. 

Αναλυτές παρακολουθούν στενά τις ρωσικές εξαγωγές προκειμένου να διαπιστώσουν κάποια ένδειξη διακοπής αφότου η Ε.Ε. και η Ομάδα του G7 απαγόρευσαν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων με την επιβολή πλαφόν. Ωστόσο, οι Ρώσοι παραγωγοί με τη βοήθεια του λεγόμενου σκιώδους στόλου έχουν στραφεί σε άλλους αγοραστές στην περιοχή του Κόλπου, στη Λατινική Αμερική και στην Ασία, όπως δείχνουν τα στοιχεία από τις διαδρομές των τάνκερ. 

Παρά την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, ντίζελ και τα παράγωγα αυτών, οι Ρώσοι παραγωγοί εξήγαγαν κατά μέσο όρο 7,32 εκατ.βαρέλια ημερησίως αργού πετρελαίου και προϊόντων αυτού, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Kpler. Το νούμερο αυτό συμβαδίζει με τον όγκο που διακινήθηκε το Δεκέμβριο, ενώ είναι μόλις 9% χαμηλότερο από το ιστορικό υψηλό του Ιανουαρίου. 

And Quiet Flows the Oil

Russia’s seaborne exports resilient as western bans come in full force

Source: Kpler

 

Η μηνιαία μείωση της ροής ρωσικού αργού δια θαλάσσης είναι κατά το πλείστον αποτέλεσμα των ασυνήθιστα υψηλών εξαγωγών του Ιανουαρίου, σύμφωνα με αναλυτή της Kpler. 

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στις αρχές του χειμώνα είχαν ως αποτέλεσμα οι εξαγωγές που προορίζονταν για το Δεκέμβριο να μεταφερθούν τελικά τον Ιανουάριο και αυτό ώθησε τις ροές σε πολύ υψηλά επίπεδα το πρώτο μήνα του έτους. «Οι καταιγίδες επέστρεψαν ξανά αυτό το μήνα μετά από τις σχετικά ήπιες καιρικές συνθήκες του Ιανουαρίου, ειδικά στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, με το λιμάνι του Νοβοροσίισκ να κλείνει επανειλημμένως τον Φεβρουάριο. 

Παρά τις αντοχές, οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας αντιμετώπισαν περαιτέρω προβλήματα στην Ινδία, κορυφαίος αγοραστής ρωσικού αργού, καθώς ασκήθηκαν έντονες πιέσεις από τραπεζικούς κύκλους να αποδειχθεί ότι τα εμπορεύματα συμμορφώνονταν πλήρως με το πλαφόν των 60 δολαρίων το βαρέλι. Οι πιο αυστηροί έλεγχοι ενδεχομένως να έχουν αντίκτυπο στις αγορές ρωσικού αργού από την Ινδία. 

Οι εξαγωγές του επόμενου μηνός ενδεχομένως να επηρεαστούν από την απόφαση του Κρεμλίνου να μειώσει την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως σε αντίποινα στις κυρώσεις της Δύσης. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News