Business & Finance Τρίτη 5/01/2021, 11:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

NYSE: Στροφή 180 μοιρών στο θέμα των κινεζικών εταιρειών

NYSE: Στροφή 180 μοιρών στο θέμα των κινεζικών εταιρειών

Εγκαταλείπει τελικά το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) τα σχέδιά του να διαγράψει τρεις κινεζικούς κολοσσούς τηλεπικοινωνιών από την πλατφόρμα του. Σε νεά ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι μετοχές των China Telecom, China Mobile και China Unicom θα συνεχίσουν να έχουν κανονικά παρουσία στην αμερικανική αγορά, ύστερα από «περαιτέρω διαβουλεύσεις με τις σχετικές ρυθμιστικές αρχές που συνδέονται με το Γραφείο Ελέγχου Ξένου Ενεργητικού». 

Στις 31 Δεκεμβρίου το NYSE είχε ανακοινώσει τη διαγραφή των τριών εταιρειών προκειμένου να συμμορφωθεί με διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ που υπεγράφη τον Νοέμβριο. Το διάταγμα απαγόρευε σε αμερικανικές εταιρείες και ιδιώτες επενδυτές να αγοράσουν ή να πουλήσουν μετοχές εταιρειών που φέρονται να συνδέονται με τον κινεζικό στρατό. Έντονη ήταν η αντίδραση των κινεζικών αρχών, που έκαναν λόγο για πολιτικά υποκινούμενη απόφαση, η οποία «αγνοεί εντελώς τα πραγματικά δεδομένα για τις τρεις εταιρείες και τα νόμιμα δικαιώματα των διεθνών επενδυτών». 

Η διαγραφή είχε ουσιαστικά θεωρηθεί ως ακόμη ένα επεισόδιο στον «πόλεμο» των δύο κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη, που δεν αναμένεται να εξομαλυνθούν άμεσα ούτε μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον εκλεγμένο πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News