Business & Finance Δευτέρα 27/02/2023, 13:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Τraders βλέπουν αυξήσεις των επιτοκίων έως το 2024

ΕΚΤ: Τraders βλέπουν αυξήσεις των επιτοκίων έως το 2024

Τraders στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα επεκτείνει τον κύκλο σύσφιξης και πέρα από τα τέλη του 2023, μεταφέροντας τις προσδοκίες για κορύφωση των επιτοκιακών αυξήσεων το 2024, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. 

Η κίνηση των swaps δείχνει ότι οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο έως και το 3,9% μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024. Μόλις πριν από εβδομάδες, οι traders στοιχημάτιζαν σε ένα ανώτατο επιτόκιο περίπου 3,5% τον Ιούλιο.

Η αναπροσαρμογή των προσδοκιών πυροδοτήθηκε από μια σειρά ισχυρών στοιχείων για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Ακόμη μεγαλύτερη επίδραση φαίνεται να είχε η δέσμευση από αρκετούς διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ να συνεχίσουν να αυξάνουν το κόστος δανεισμού ώστε να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό που παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2%.

Τα στοιχεία της Πέμπτης πιθανότατα θα δείξουν ότι ο βασικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα παραμείνει στο 5,3% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Η ΕΚΤ είναι πολύ πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή μονάδα στη συνεδρίασή της τον επόμενο μήνα, δήλωσε η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ στους Economic Times της Ινδίας.

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούλιο, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5% τον Φεβρουάριο.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News