Business & Finance Πέμπτη 23/02/2023, 12:33
KPMG

Βουτιά στις επενδύσεις σε fintech το 2022 – Γιατί η εικόνα παραμένει θετική

Βουτιά στις επενδύσεις σε fintech το 2022 – Γιατί η εικόνα παραμένει θετική

Στα 164,2 δισ. δολάρια υποχώρησαν οι συνολικές επενδύσεις σε fintech διεθνώς μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, ιδιωτικών κεφαλαίων και venture capitals, έπειτα από το ποσό ρεκόρ των 238,9 δισ. δολαρίων που καταγράφηκε το 2021. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα Pulse of Fintech για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 της KPMG, τα αποτελέσματα εξακολουθούν να είναι θετικά, καθώς ήταν η τρίτη καλύτερη χρονιά στην ιστορία για τις επενδύσεις fintech, αλλά και η δεύτερη ισχυρότερη σε όγκο συναλλαγών.

Βουτιά στις επενδύσεις σε fintech το 2022 – Γιατί η εικόνα παραμένει θετική-1
γράφημα: KPMG

Ειδικότερα, το δεύτερο τρίμηνο καταγράφηκε αιφνίδια πτώση σε επενδύσεις fintech στα 44,9 δισ. από 119,2 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο, αναδεικνύοντας τις μεταβολές στην αγορά. Το α’ εξάμηνο του 2022 καταγράφηκαν πολυάριθμες συναλλαγές άνω του 1 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων οκτώ εξαγορών και συγχωνεύσεων, μεταξύ τους και η εξαγορά της αυστραλιανής Afterpay από την Block αξίας 27.9 δισ., δύο αντλήσεις VC, της γερμανικής Trade Republic και της βρετανικής Checkout.com και μία συναλλαγή PE, της Genesis Digital Assets με έδρα τις ΗΠΑ. 

Συγκριτικά, το β’ εξάμηνο του 2022 καταγράφηκαν μόλις τρεις συναλλαγές εξαγορών και συγχωνεύσεων άνω του 1 δισ. δολαρίων, όλες τους στις ΗΠΑ, μεταξύ τους οι εξαγορές αξίας 8,4 δισ. δολαρίων της Avalara, 1,7 δισ. δολαρίων της Billtrust και 1,6 δισ. δολαρίων της Computer Services Inc. Η μεγαλύτερη άντληση VC του β’ εξαμήνου του 2022 άγγιξε τα 800 εκατ. δολάρια από την σουηδική Klarna. Η μεγαλύτερη συναλλαγή PE ήταν μια άντληση 250 εκατ. δολαρίων από την Avant που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Σε επίπεδο περιοχής, η Αμερικανική ήπειρος παρέμεινε η κυρίαρχη δύναμη των επενδύσεων fintech παγκοσμίως, με 68,6 δισ. δολάρια σε επενδύσεις το 2022, ενώ τα 61,6 δισ. δολάρια αυτού του συνόλου προέρχεται από τις ΗΠΑ. Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού έφτασε στο οριακό νέο υψηλό των 50,5 δισ. δολάρια το 2022, ενώ η περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής προσέλκυσε 44,9 δισ. δολάρια. Ενώ ο τομέας των πληρωμών προσέλκυσε το μεγαλύτερο μερίδιο χρηματοδότησης fintech το 2022 (53,1 δισ. δολάρια), το regtech (ρυθμιστική τεχνολογία) αποτέλεσε τον πιο δημοφιλή τομέα του έτους, με τις επενδύσεις να αυξάνονται από τα 11,8 δισ. δολάρια το 2021 στα 18,6 δισ. δολάρια το 2022.

«Κατά το 2022 είδαμε δύο διαφορετικές αγορές fintech. Η διακύμανση μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου εξαμήνου του έτους αναδεικνύει την ταχεία μετατόπιση του επενδυτικού κλίματος εν μέσω ενός συνδυασμού προκλήσεων: υψηλός πληθωρισμός και αύξηση των επιτοκίων, έλλειψη δραστηριότητας IPO, πτωτική πίεση στις αποτιμήσεις και, φυσικά, αναταράξεις στον χώρο των κρυπτονομισμάτων», αναφέρει ο Anton Ruddenklau, Global Head of Financial Services Innovation and Fintech της KPMG International. «Αλλά τα νέα δεν ήταν όλα αρνητικά. Στο regtech, ειδικότερα, έγιναν απίστευτες επενδύσεις το 2022, ενώ οι συναλλαγές στα στάδια σποράς συγκέντρωσαν εξαιρετικό ενδιαφέρον από τους επενδυτές μετά από μια σειρά ετών κατά τα οποία οι συναλλαγές τελικού σταδίου αποτελούσαν προτεραιότητα».

Βουτιά στις επενδύσεις σε fintech το 2022 – Γιατί η εικόνα παραμένει θετική-2
γράφημα: KPMG

Όπως σχολιάζει ο Nίκος Δημάκος, Partner, Head of Consulting,KPMG in Greece, «Με πολλές εταιρείες, τόσο στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών όσο και άλλων, να επικεντρώνονται στη μείωση του κόστους και στην αύξηση της παρεχόμενης αξίας στους πελάτες, θεωρώ ότι θα υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για λύσεις fintech οι οποίες βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η ανάλυση δεδομένων που βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη, η αξιολόγηση κινδύνου σε πραγματικό χρόνο, αλλά και η προσέλκυση και διακράτηση πελατών. Στην ίδια βάση, οι λύσεις B2B θα παραμείνουν βασική προτεραιότητα για επενδύσεις καθώς πολλές επιχειρήσεις αναζητούν συνεργασίες οι οποίες θα τις βοηθήσουν να προσεγγίσουν αγορές που με ιδία μέσα δεν θα ήταν εύκολο.»

Επιπλέον, καταγράφηκαν οι εξής τάσεις:

Οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων και blockchain στρέφουν την προσοχή τους σε περιπτώσεις θεσμικής χρήσης και GRC

Οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα και blockchain μειώθηκαν στα 23,1 δισ. δολάρια το 2022 έναντι 30 δισ. δολαρίων το 2021. Η πτώση ήταν ιδιαίτερα αισθητή το β’ εξάμηνο του έτους, καθώς το επενδυτικό κλίμα σε σχέση με τον καταναλωτικό τομέα των κρυπτονομισμάτων και τις ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων βούλιαξε μετά την καταστροφή της Terra (Luna) στα τέλη του α’ εξαμήνου του 2022 και την πτώχευση του hedge fund κρυπτονομισμάτων Three Arrows Capital τον Ιούλιο. Με τα καταναλωτικά προϊόντα κρυπτονομισμάτων να χάνουν τη λάμψη τους, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να στρέφουν την προσοχή τους σε ευρύτερες λύσεις και προτάσεις αξίας που βασίζονται στο blockchain, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων θεσμικής χρήσης και εφαρμογών GRC. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο διαφοροποιημένες επενδύσεις στον τομέα του blockchain το 2023.

Οι ΗΠΑ δίνουν ώθηση στις επενδύσεις fintech

Οι επενδύσεις fintech στην αμερικανική ήπειρο άγγιξαν τα 68,6 δισ. δολάρια το 2022, με τις ΗΠΑ να αντιστοιχούν στη συντριπτική πλειοψηφία αυτού του συνόλου (61,6 δισ. δολάρια). Συγκριτικά, η Βραζιλία προσέλκυσε 1,8 δισ. δολάρια και ο Καναδάς 1,3 δισ. δολάρια σε επενδύσεις fintech. Ενώ οι συνολικές επενδύσεις μειώθηκαν σε ετήσια βάση στην αμερικανική ήπειρο, οι συναλλαγές σταδίου αγγέλου και σποράς προσέλκυσαν ένα ρεκόρ 4,5 δισ. δολάρια, σημειώνοντας άνοδο από τα 3,4 δισ. δολάρια το 2021. Οι συναλλαγές σταδίου αγγέλου και σποράς είδαν επίσης το μέσο μέγεθος συναλλαγής να αυξάνεται από τα 2,4 εκατ. δολάρια στα 3 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση. Η αμερικανική ήπειρος κατέγραψε επίσης τη δεύτερη ισχυρότερη χρονιά επενδύσεων CVC το 2022, με 18,2 δισ. δολάρια σε επενδύσεις, με τα 14,9 δισ. δολάρια αυτού του συνόλου να προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Νέο ρεκόρ στις επενδύσεις fintech στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αυξήθηκαν 

Οι επενδύσεις fintech στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κατέγραψαν οριακό νέο ρεκόρ το 2021, με αύξηση από τα 50,2 δισ. δολάρια το 2021 στα 50,5 δισ. δολάρια το 2022. Η εξαγορά αξίας 27,9 δισ. δολαρίων της αυστραλιανής Afterpay, εταιρείας «αγόρασε τώρα, πλήρωσε αργότερα», από την Block το α’ εξάμηνο του 2022, αντιστοιχεί σε περισσότερο από το ήμισυ αυτού του συνόλου. Ο αντίκτυπος ενός megadeal ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτος αν εξετάσουμε τα αποτελέσματα του α’ και β’ εξαμήνου του 2022 χωριστά – με τις επενδύσεις fintech το β’ εξάμηνο το 2022 μόλις στα 5,8 δισ. δολάρια, έναντι 44,6 δισ. δολαρίων το α’ εξάμηνο του 2022.

Ως αποτέλεσμα της εξαγοράς της Afterpay, η Αυστραλία βρέθηκε στο επίκεντρο των επενδύσεων fintech στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού—με 30,2 δισ. δολάρια σε επενδύσεις. Παρά τη μείωση από τα 7,9 δισ. δολάρια του 2021, οι επενδύσεις στην Ινδία παρέμειναν ισχυρές στα 6 δισ. δολάρια. Η Σιγκαπούρη είδε τις επενδύσεις στο fintech να αυξάνονται από τα 3,4 δισ. δολάρια στα 4,1 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση. Οι επενδύσεις fintech στην Κίνα παρέμειναν ιδιαίτερα υποτονικές το 2022, αγγίζοντας μόλις τα 770 εκατ. δολάρια.

Μεγάλη πτώση στη χρηματοδότηση fintech σε ετήσια βάση για την περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής

Οι επενδύσεις fintech στην περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής μειώθηκαν από τα 79 δισ. δολάρια μέσω 2.379 συναλλαγών στα 44,9 δισ. δολάρια μέσω 1.977 συναλλαγών το 2022. Οι επενδύσεις στο α’ εξάμηνο του 2022 ήταν πολύ πιο ισχυρές σε σύγκριση με το β’ εξάμηνο, με 32,8 δισ. δολάρια έναντι 12,1 δισ. δολαρίων αντιστοίχως. Η έλλειψη συναλλαγών fintech άνω του 1 δισ. δολαρίων το β’ εξάμηνο του 2022 προκάλεσε πολύ μεγαλύτερες πτώσεις – με τη μεγαλύτερη συναλλαγή κατά το α’ εξάμηνο του 2022 να αφορά την εξαγορά ύψους 3,9 δισ. δολαρίων της ιταλικής SIA σε σύγκριση με την εξαγορά αξίας 840 εκατ. δολαρίων της βρετανικής Nucleus Financial Group το β’ εξάμηνο 2022.

Οι επενδύσεις fintech πιθανόν να παραμείνουν υποτονικές το α’ τρίμηνο του 2023

Χωρίς να διαφαίνεται κάποιο τέλος στις μακροοικονομικές προκλήσεις που μαστίζουν τις δημόσιες αγορές και το παράθυρο των IPO να αναμένεται να παραμείνει κλειστό κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι επενδύσεις fintech παγκοσμίως αναμένεται να παραμείνουν αρκετά υποτονικές, ακόμη και σε σύγκριση με το β’ εξάμηνο του 2022. Ενώ η δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων ενδεχομένως να αρχίσει να παίρνει τα πάνω της, τα μεγέθη των συναλλαγών θα είναι πιθανότατα πολύ μικρότερα καθώς οι επενδυτές περιμένουν να σταθεροποιηθούν οι αποτιμήσεις των εταιρειών τελικού σταδίου. Ο τομέας τους regtech θα παραμείνει πιθανότατα ένα από τα πιο ανθεκτικά κομμάτια των επενδύσεων fintech, πέρα από τις λύσεις B2B σε όλους τους κλάδους fintech. Ενώ οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αδύναμες το α’ εξάμηνο του 2023, καθώς οι επενδυτές επανεξετάζουν τις διαδικασίες δέουσας επιμέλειας και οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο αυστηρότερων κανονισμών για τα κρυπτονομίσματα, ο ευρύτερος τομέας των λύσεων που βασίζονται στο blockchain – συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων θεσμικής χρήσης, των διασυνοριακών πληρωμών, των τυχερών παιχνιδιών και των NFT – πιθανότατα θα προσελκύσει πρόσθετη προσοχή από τους επενδυτές.

Παρά τη βραχυπρόθεσμη υποχώρηση στην παγκόσμια αγορά του fintech, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τις επενδύσεις fintech παραμένουν αρκετά θετικές, δεδομένου του συνεχιζόμενου μετασχηματισμού των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε πολλές δικαιοδοσίες και της αυξανόμενης εστίασης παγκοσμίως στην ενσωμάτωση προϊόντων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και σε άλλους τομείς.

«Με τα επιτόκια να συνεχίζουν να αυξάνονται, οι αποτιμήσεις θα παραμείνουν ένα αρκετά δύσκολο θέμα για κάποιο διάστημα. Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε αναβολή πολλών από τις μεγαλύτερες πιθανές συναλλαγές συγχωνεύσεων και εξαγορών, καθώς οι επενδυτές περιμένουν να δουν εάν οι τιμές θα μειωθούν ακόμη περαιτέρω», αναφέρει ο Anton Ruddenklau, Global Head of Financial Services Innovation and Fintech της KPMG International. «Με βάση τα παραπάνω, η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών πιθανότατα θα αυξηθεί για συναλλαγές μικρότερου μεγέθους, καθώς οι εταιρείες και τα μεγαλύτερα fintech θα επιδιώξουν να αποκτήσουν δυνατότητες fintech σε καλή τιμή». 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

KPMG: Νέα πτώση στις επενδύσεις venture capitals – Ισχυρό ενδιαφέρον για ενέργεια και ηλεκτροκίνηση

Μια νέα γενιά funds «βλέπει» ευκαιρίες σε ελληνικές startups

Πώς θα μπορεί να γίνει η Ελλάδα Silicon Valley της Ευρώπης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News