Business & Finance Τετάρτη 22/02/2023, 23:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Με μεικτά πρόσημα υπό τον φόβο νέων αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed

Τα πρακτικά της Fed λένε ότι σχεδόν όλοι συμφώνησαν στην αύξηση 0,25% την τελευταία φορά

Wall Street: Με μεικτά πρόσημα υπό τον φόβο νέων αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed

Ο S&P 500 συνέχισε το σερί απωλειών του σε τέσσερις συνεδριάσεις, καθώς η Wall Street έκλεισε με μεγάλη πτώση την Τετάρτη, με τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί παρά τις τελευταίες οδηγίες σχετικά με την πολιτική επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ που παρουσίασαν λίγες εκπλήξεις.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ από τις 31 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου ανέφεραν ότι σχεδόν όλοι οι αξιωματούχοι της Fed συμφώνησαν να επιβραδύνουν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων στο ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας.

Υπήρξε επίσης σταθερή στήριξη όμως η πεποίθηση ότι ο κίνδυνος ενός υψηλού πληθωρισμού παράμενει ένας βασικός παράγοντας διαμόρφωσης της νομισματικής πολιτικής και ότι θα ήταν απαραίτητες περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι να ελεγχθεί.

Τα μηνύματα αυτά περιείχαν λίγες εκπλήξεις σε σχέση με όσα η Fed και οι διοικητές της έχουν αναφέρει τις τελευταίες εβδομάδες και οι μετοχές ήταν σε γενικές γραμμές σταθερές στον απόηχο της δημοσίευσης των πρακτικών, μετά από ασταθείς συναλλαγές πριν από τη δημοσίευσή τους.

Ωστόσο, μια γενική αποδυνάμωση κατά την τελευταία ώρα των συναλλαγών ώθησε τους δείκτες αναφοράς πίσω σε κόκκινο έδαφος.

«Είναι σαφές ότι η Fed είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων και θα το κάνει ακόμη και όταν οι κίνδυνοι ύφεσης αυξάνονται», δήλωσε ο Ed Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην OANDA.

«Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, μετά την αφομοίωση των πρακτικών, είδατε τις αγορές να υποχωρούν λίγο».

O S&P 500 έχασε 6,29 μονάδες ή 0,16% και έκλεισε στις 3.991,05 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κέρδισε 14,77 μονάδες ή 0,13% στις 11.507,07 μονάδες. Ο Dow Jones σημείωσε πτώση 84,50 μονάδων ή 0,26%, στις 33.045,09 μονάδες.

Παρά την πτωτική πορεία της Τετάρτης, οι πτώσεις δεν ήταν τόσο έντονες όσο την προηγούμενη ημέρα, η οποία ήταν η χειρότερη ημερήσια επίδοση που σημείωσαν οι αγορές το 2023. Η πτώση της Τρίτης εξαφάνισε την όποια φετινή πρόοδο του Dow Jones.

Μετά από μια πτώση της αγοράς το 2022, οι τρεις βασικοί δείκτες κατέγραψαν μηνιαία κέρδη τον Ιανουάριο, καθώς οι επενδυτές ήλπιζαν ότι η Fed θα σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της και ίσως να κάνει στροφή γύρω στο τέλος του έτους.

Ωστόσο, οι μετοχές έχουν μια ασταθή πορεία τον Φεβρουάριο, καθώς οι επενδυτές υπολόγισαν υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, υποθέτοντας ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλότερος σε μια εύρωστη οικονομία.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά χρήματος αναμένουν ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν στο 5,35% έως τον Ιούλιο και θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα έως το τέλος του 2023.

«Θα δούμε τι θα συμβεί με τις μετοχές, αλλά νομίζω ότι η πτωτική δυναμική θα πρέπει να οδηγήσει τις επόμενες δύο εβδομάδες», δήλωσε ο Moya της OANDA.

Οι περισσότεροι από τους 11 βασικούς τομείς του S&P 500 υποχώρησαν, με την ενέργεια και τα ακίνητα να συγκαταλέγονται μεταξύ των ασθενέστερων επιδόσεων.

Ο ενεργειακός δείκτης τερμάτισε χαμηλότερα για επτά συνεχόμενες συνεδριάσεις, καθώς οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων δέχονται πιέσεις από τις ανησυχίες των επενδυτών για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση καυσίμων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News