Business & Finance Τετάρτη 22/02/2023, 22:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα παγκόσμια ομόλογα πρόκειται να σβήσουν τα κέρδη του 2023;

Τα παγκόσμια ομόλογα πρόκειται να σβήσουν τα κέρδη του 2023;

Τα παγκόσμια ομόλογα φαίνονται έτοιμα να διαγράψουν όλα τα κέρδη που σημείωσαν στο καλύτερο στα χρονικά ξεκίνημα ενός έτους.

Τα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος έχουν περάσει σε αντίστροφη πορεία, καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο εμμένουν στην πρόθεσή τους να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα υποχώρησαν την Τρίτη δίνοντας περαιτέρω ενδείξεις ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αποδεικνύεται ανθεκτική παρά το γεγονός ότι η πολιτική σύσφιξης διαρκεί σχεδόν ένα χρόνο. 

Ενώ το αμερικανικό δημόσιο χρέος ανέκαμψε ελαφρώς την Τετάρτη, το κέρδος περιορίστηκε στον απόηχο της απογευματινής δημοσίευσης των πρακτικών της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ από τις 31 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου.

Τα παγκόσμια ομόλογα πρόκειται να σβήσουν τα κέρδη του 2023;-1
Πηγή: Bloomberg

 

Τα πρακτικά έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της Fed συνέχισαν να προβλέπουν ότι θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις στο κόστος δανεισμού για να μειωθεί ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%.

«Τα παγκόσμια ομόλογα μπορεί να υποχωρήσουν περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες λόγω της συνεχιζόμενης αναπροσαρμογής των οικονομικών προοπτικών και της λειτουργίας αντίδρασης της Fed», δήλωσε ο Damien McColough, επικεφαλής έρευνας σταθερού εισοδήματος της Westpac Banking Corp. στο Σίδνεϊ. Η «υψηλότερη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» για τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας είναι ο οδηγός, είπε.

Ένας δείκτης παγκόσμιων ομολόγων του Bloomberg έχει μειωθεί κατά 2,9% αυτόν τον μήνα μέχρι την Τρίτη, διαλύοντας σχεδόν το σύνολο της ανόδου του κατά 3,3% τον Ιανουάριο, ο οποίος ήταν ο καλύτερος πρώτος μήνας ενός έτους από τότε που εισήχθη ο δείκτης το 1990.

Έχοντας σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Σεπτέμβριο την Τρίτη, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Δημοσίου ήταν περίπου 3 μονάδες βάσης χαμηλότερη, στο 3,92% περίπου, στις απογευματινές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη. 

«Η τρέχουσα τάση είναι υψηλότερα επιτόκια σε όλη την έκταση της καμπύλης. Τελεία και παύλα», δήλωσε σε σημείωμά του ο Dennis DeBusschere, ιδρυτής της 22V Research.

Οι στρατηγικοί αναλυτές επιτοκίων της Bank of America αύξησαν τις προβλέψεις τους για το 2023 για τις αποδόσεις των διετών και πενταετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ με βάση την «επανεπιτάχυνση της οικονομίας και τους κινδύνους πληθωρισμού».

Στο κλείσιμο της Τρίτης, τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα έχασαν περίπου 0,14% φέτος, σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg. Στις 2 Φεβρουαρίου, μια ημέρα πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, που ήταν πολύ πάνω από τις προβλέψεις, το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ είχε αυξηθεί λίγο πάνω από 3% για το έτος.

«Οι επενδυτές είναι πιθανό να αγοράσουν ξανά μόλις κρίνουν ότι οι αποδόσεις είναι αρκετά υψηλές για να δικαιολογήσουν αυτή την κίνηση, δεδομένων των στοιχείων που υποδεικνύουν ισχυρές ροές στα ομόλογα ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο James Wilson, ανώτερος διαχειριστής κεφαλαίων στη Μελβούρνη στην Jamieson Coote Bonds.

«Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ φαίνεται ότι θα κινηθεί πάνω από το 4%», δήλωσε ο McColough της Westpac. «Η αίσθησή μου είναι ότι θα εξακολουθεί να υπάρχει μια ισχυρή προσφορά που θα αναζητά απόδοση όταν η μεταβλητότητα καταλαγιάσει λίγο, πιθανότατα γύρω στο εύρος 4,15% έως 4,20%».

Η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας ήταν την Τετάρτη η τελευταία που προειδοποίησε για τους κινδύνους του αυξημένου πληθωρισμού. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αύξησαν τον δείκτη αναφοράς τους κατά μισή μονάδα, όπως προβλέπουν οι οικονομολόγοι, στο 4,75%, το υψηλότερο στον ανεπτυγμένο κόσμο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Περαιτέρω αυξήσεις για την ανάσχεση του πληθωρισμού βλέπει η Fed

UBS: Το ράλι των ευρωπαϊκών αγορών ξεμένει από καύσιμα

Ομόλογα: Κοντά σε υψηλά δεκαετίας οι αποδόσεις του ευρώ – Το βλέμμα στη Fed

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News