Business & Finance Τρίτη 21/02/2023, 19:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Θα εξετάσουμε τα δεδομένα για νέες αυξήσεις μετά τον Μάρτιο

Λαγκάρντ: Θα εξετάσουμε τα δεδομένα για νέες αυξήσεις μετά τον Μάρτιο

Τα σχέδια για αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά μισή επιπλέον μονάδα τον επόμενο μήνα, επιβεβαίωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι οι αξιωματούχοι παραμένουν αποφασισμένοι να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.

«Αυτό που θα ακολουθήσει θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα», είπε η Λαγκάρντ σε δηλώσεις της, την Τρίτη (21/2). «Θα εξετάσουμε όλους τους αριθμούς: τον πληθωρισμό, το κόστος εργασίας, τις προβλέψεις και έπειτα θα καθορίσουμε ποια θα είναι η πορεία μας στη νομισματική πολιτική».

Όπως σημείωσε στη φινλανδική τηλεόραση η επαναφορά του πληθωρισμό στον στόχο του 2% είναι «το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για την οικονομία».

Να σημειωθεί πως οι περισσότεροι αξιωματούχοι της ΕΚΤ διατηρούν σκληρή στάση καθώς η υποχώρηση του ονομαστικού πληθωρισμού κρύβει τις ανοδικές πίεσεις που εξακολουθούν να ασκούνται στις τιμές. 

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν ορισμένες εκκλήσεις για επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων, τα σχόλια από τα «γεράκια» του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν δημιουργήσει εκ νέους προσδοκίες στις αγορές για περαιτέρω νομισματική σύσφιξη μετά από τον Μάρτιο.

Η Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι ο ονομαστικός πληθωρισμός υποχωρεί και είπε ότι η ΕΚΤ εξετάζει «πολύ προσεκτικά» τόσο τους μισθούς όσο και τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αύξησή τους.

«Είναι απολύτως φυσιολογικό να βλέπουμε τον πληθωρισμό ως βασικό θέμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των συνδικάτων και των εργοδοτικών ενώσεων», είπε. «Αυτή τη στιγμή, συνολικά στη ζώνη του ευρώ, δεν βλέπουμε κατακόρυφη αλυσιδωτή αύξηση πληθωρισμού και μισθών», πρόσθεσε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ομόλογα: Σε υψηλά 10ετίας οι αποδόσεις των κοντινών τίτλων

Η ΕΚΤ επικρίνει την Deutsche Bank για μεθοδολογικές ελλείψεις στην αγορά παραγώγων, λένε οι FT

ΙΕΝΕ: Η ενεργειακή κρίση συνεχίζει να βαραίνει την οικονομία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News