Business & Finance Δευτέρα 20/02/2023, 12:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο άγνωστoς Σεΐχης που θέλει να αγοράσει την Manchester United

Ο άγνωστoς Σεΐχης που θέλει να αγοράσει την Manchester United

Μέχρι το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, ελάχιστες πληροφορίες μπορούσε να βρει κανείς για τον Σεΐχη Jassim Bin Hamad J.J. Al Thani, καθώς η καταχώρισή του στο Wikipedia αναρτήθηκε μόλις λίγες ώρες αφότου ανακοίνωσε προσφορά πολλών δισεκατομμυρίων για την εξαγορά της Manchester United.

Ο τρίτος γιος του πρώην πρωθυπουργού του Κατάρ, του Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani, έχει υποβάλει μέχρι στιγμής τη μεγαλύτερη προσφορά για τον ποδοσφαιρικό όμιλο, ενώ επίσης έχει προσλάβει ως σύμβουλο μεταξύ άλλων την Bank of America. Την Παρασκευή, ο Σεΐχης Jassim έδωσε το σήμα εκκίνησης για μία τιτάνια μάχη προσφορών, η οποία ενδέχεται να καταλήξει και σε ποσό ρεκόρ για διεκδίκηση ποδοσφαιρικού ομίλου. Σημειώνεται πως και ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Βρετανία, ο Jim Ratcliffe υπέβαλε προσφορά για μερίδιο πλειοψηφίας, ενώ το hedge fund Elliott Investment Management δήλωσε διατεθειμένο να χρηματοδοτήσει την εξαγορά.

Ο Σεΐχης Jassim από την πλευρά του, έχοντας σχεδόν απεριόριστη περιουσία, μπορεί να υποβάλει τελική προσφορά έως και 6 δισ. δολαρίων, ξεπερνώντας την περυσινή προσφορά των 4,65 δισ. δολαρίων για την ομάδα Denver Broncos του NFL, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σε αντίθεση με τον πατέρα του, γνωστού ως HBJ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της αρχής επενδύσεων του Κατάρ και ιδιοκτήτης μεγάλης γκάμας περιουσιακών στοιχείων, από πολυτελή ξενοδοχεία στο Λονδίνο μέχρι μερίδια στην Deutsche Bank, ο Σεΐχης Jassim κρατά πολύ χαμηλό προφίλ.

Ο 40χρονος εμπλέκεται σε μία σειρά επιχειρηματικών εγχειρημάτων με στενές σχέσεις με την κυβέρνηση. Έχει διασφαλίσει θέση στα δ.σ. των μεγαλύτερων εταιρειών του Κατάρ από όταν ήταν 20 ετών. Έγινε πρόεδρος της Ισλαμικής Τράπεζας του Κατάρ, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στη χώρα, το 2005. Επίσης είναι μέλος του δ.σ. της Qatar Navigation από το 2000 — μια εταιρεία που αντιπροσωπεύει τις προσπάθειες της χώρας να εξάγει LNG και άλλα προϊόντα. Πριν γίνει 30 ετών, είχε γίνει μέλος του δ.σ. της Credit Suisse, αφότου το κρατικό επενδυτικό ταμείο επένδυσε στην ελβετική τράπεζα μετά την οικονομική κρίση, από όπου παραιτήθηκε το 2017. Επενδυτικά οχήματα με σχέσεις με τον πατέρα του, επένδυσαν περίπου 200 εκατ. δολάρια στον απόηχο του σκανδάλου της Credit Suisse με την Greensill Capital.

Αλλάζει χέρια

Η οικογένεια του Σεΐχη Jassim έχει εμπλακεί και στο παρελθόν σε μεγάλες αθλητικές συμφωνίες. Σημειώνεται πως ο HBJ ήταν πρωθυπουργός το 2010 όταν το Κατάρ κέρδισε τη φιλοξενία για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Τώρα, ο Σεΐχης κινείται προς μία ακόμη οικογενειακή συμφωνία: η οικογένεια Glazer, η οποία κατέχει την Manchester United, με επικεφαλής τους Avram Glazer και Joel Glazer, επανεξέταζαν εδώ και έναν χρόνο τις επενδύσεις τους στον όμιλο. 

Ο επιχειρηματίας Malcolm Glazer, ο οποίος απεβίωσε το 2014, είχε αγοράσει την ομάδα από το 2005. Για την εξαγορά της υποχρεώθηκε να δανειστεί αδρά, βαρύνοντας με τεράστια χρέη την οικογένειά του. Εξ ου και τα πρώτα χρόνια δεχόταν δριμεία κριτική από τους σκληροπυρηνικούς φαν της Manchester United. Παρότι έπεσαν οι τόνοι μετά τις αλλεπάλληλες νίκες, η δυσαρέσκεια αυξήθηκε εκ νέου μετά την αποχώρηση του προπονητή Alex Ferguson το 2013. 

Όσοι υποβάλλουν προσφορά αποκτούν και στους ισολογισμούς της Manchester United και πρόκειται να δημοσιεύσουν τελικές προσφορές τις επόμενες εβδομάδες. Ο Ratcliffe εκδήλωσε ενδιαφέρον για το 69%, ενώ ο Σεΐχης Jassim για το 100% του ομίλου. Ο Σεΐχης θα πρέπει να πείσει αφενός την UEFA, αφετέρου την ίδια την Manchester United, ότι η πηγή του πλούτου του δεν συνδέεται με την Paris Saint-Germain, που ανήκει στην Qatar Sports Investments (QSI). Από την πλευρά του το Κατάρ έχει ξεκαθαρίσει πως το QSI δεν είναι θυγατρική της επενδυτικής αρχής του Κατάρ, δηλαδή του μεγαλύτερου μετόχου στην Ισλαμική Τράπεζα, όπου ο Σεΐχης διατελεί πρόεδρος.

Στην περίπτωση που τα καταφέρει, ο Σεΐχης θα αποκτήσει πολλούς «εχθρούς». Η Manchester City, παρότι βρίσκεται υπό εξέταση από την Premier League για οικονομικές παραβάσεις, εξακολουθεί να είναι μεγάλη δύναμη. Και στην άλλη πλευρά της Αγγλίας, η Newcastle United αναδιαμορφώνεται με χρηματοδότηση από τον ιδιοκτήτη του, το κρατικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας. Οι δύο σύλλογοι πρόκειται να αναμετρηθούν την Κυριακή στον τελικό της Αγγλίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Manchester City: Πάνω από 100 οικονομικές παραβάσεις – Πιθανή ακόμη και αποβολή από Premier League

Η BofA χρηματοοικονομικός σύμβουλος πλειοδότη από το Κατάρ για τη Manchester United

Πού ζει ένας θρύλος; Μέσα στο εξοχικό που πούλησε ο Πελέ στα Χάμπτονς

Οσμή σκανδάλου στη Γιουβέντους: «Επανεκκίνηση» από την οικογένεια Ανιέλι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News