Business & Finance Παρασκευή 17/02/2023, 18:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αεροδρόμια: Θα ξαναδούμε το χάος του περασμένου καλοκαιριού;

Αεροδρόμια: Θα ξαναδούμε το χάος του περασμένου καλοκαιριού;

Πιο ομαλά θα κυλήσει η θερινή σεζόν για τα αεροδρόμια διεθνώς, καθώς βελτιώνεται ο ρυθμός των προσλήψεων, αλλά δεδομένης της αύξησης της επιβατικής κίνησης σε περιόδους αιχμής – ιδίως στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική – ενδέχεται να ξαναδούμε μεγάλες ουρές, στοίβες με αποσκευές και καθυστερήσεις στις πτήσεις.

Αυτό διαβλέπει το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων (ACI World), το οποίο προβλέπει παράλληλα πως η επιβατική κίνηση θα ανακάμψει στα επίπεδα προ πανδημίας ή και υψηλότερα στις περισσότερες διαδρομές φέτος, εντείνοντας την πίεση στην ήδη βεβαρημένη αγορά. Μάλιστα, ξεχωρίζει ως πιθανές προβληματικές περιοχές την Ευρώπη, τη Βόρειο Αμερική και ορισμένα σημεία στη Νοτιοανατολική Ασία. Αξίζει να σημειωθεί πως οι διακοπές παραμένουν ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του κόσμου, παρά την ακρίβεια.

Η διαφορά είναι όμως πως σε αντίθεση με πέρυσι, η αυξημένη επιβατική κίνηση αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στα αεροδρόμια μόνο στις περιόδους αιχμής και δεν θα επικρατήσει ολόκληρη τη θερινή σεζόν. «Και βέβαια εξακολουθούμε να επιβαρυνόμαστε από τις ελλείψεις προσωπικού παντού, όπως επίσης και στα αεροδρόμια…αλλά βλέπουμε ότι η λειτουργικότητα πράγματι βελτιώνεται», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Steven Zaat, διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου Schiphol στο Άμστερνταμ, το οποίο αντιμετώπισε οξύτατα προβλήματα το καλοκαίρι του 2022.

Αεροδρόμια: Θα ξαναδούμε το χάος του περασμένου καλοκαιριού;-1
Φωτ. Μαρτίου του 2022 (Reuters)

Απεργίες

Φέτος, εκτός από την έλλειψη προσωπικού στα αεροδρόμια, η οποία προέκυψε κατά κύριο λόγο από τις περικοπές προσωπικού κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η αεροπορική κίνηση ενδέχεται να επιβαρυνθεί από τις απεργίες εργαζομένων που απαιτούν υψηλότερους μισθούς. Ήδη σήμερα, η 24ωρη απεργία που πραγματοποιήθηκε σε επτά γερμανικά αεροδρόμια, παρέλυσε τις πτήσεις, καθηλώνοντας σχεδόν 300.000 επιβάτες. 

Παράλληλα, στη Γαλλία, οι απεργίες των τελευταίων εβδομάδων εναντίον του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος έχουν προκαλέσει προβλήματα στις μεταφορές, ενώ και στη Βρετανία, έχουν πραγματοποιηθεί μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις για υψηλότερους μισθούς.

Αεροδρόμια: Θα ξαναδούμε το χάος του περασμένου καλοκαιριού;-2
φωτ. Ιουνίου του 2022 (AP)

Τα αεροδρόμια προετοιμάζονται

Ορισμένα αεροδρόμια έχουν ήδη λάβει μέτρα για να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις και ο συνωστισμός που επικράτησαν πέρυσι. Ενδεικτικά, το Schiphol, το οποίο και εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό διεθνών προορισμών δήλωσε ότι εξετάζει χαμηλότερο (κατά 5%) πλαφόν στον αριθμό επιβατών που θα δεχθεί τον Μάιο.

Το Montreal-Trudeau International Airport του Καναδά ανακοίνωσε ότι προσθέτει υπηρεσίες, οι οποίες θα αποτρέψουν τον σχηματισμό μεγάλων ουρών. Μεταξύ άλλων θα ενισχύσει την πλατφόρμα ψηφιακών κρατήσεων, η οποία επιτρέπει στους επιβάτες να ορίσουν συγκεκριμένη ώρα για να περάσουν από τον έλεγχο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Αυτό το Boeing 747 των 350 εκατ. δολαρίων έχει πετάξει μόλις 30 ώρες – Γιατί πηγαίνει για σκραπ;

Tourix: Τα καλύτερα και τα χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα

Ποια είναι η ασφαλέστερη θέση σε ένα αεροπλάνο; Λίγοι τη διαλέγουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News