Business & Finance Τετάρτη 15/02/2023, 22:30
ΒUSINESS & FINANCE

Παγκόσμια Τράπεζα: Ο πρόεδρος Μάλπας σχεδιάζει να παραιτηθεί

Παγκόσμια Τράπεζα: Ο πρόεδρος Μάλπας σχεδιάζει να παραιτηθεί

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί νωρίτερα, δίνοντας τη δυνατότητα στην κυβέρνηση Μπάιντεν να επιλέξει κάποιον που μπορεί να πραγματοποιήσει τον στόχο για αναθεώρηση του ρόλου του πιστωτικού ομίλου απέναντι στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Μάλπας, 66 ετών, ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για τις προθέσεις του να αποχωρήσει μέχρι το τέλος της οικονομικής χρήσης στις 30 Ιουνίου, ανακοίνωσε η τράπεζα με έδρα την Ουάσινγκτον.

Πρώην ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ο Μάλπας προτάθηκε στη θέση του από τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το 2019. Βρέθηκε πέρυσι αντιμέτωπος με διαμάχη από τη στιγμή που έθεσε μια ερώτηση σε μια διάσκεψη για τα αίτια της κλιματικής αλλαγής, πυροδοτώντας αιτήματα για απομάκρυνσή του εν μέσω κριτικής ότι δεν αποδέχτηκε την επιστημονική συναίνεση για τις επιπτώσεις των εκπομπών που προέρχονται από τον άνθρωπο. 

Ο Malpass είπε ότι «πραγματικά δεν ήταν προετοιμασμένος» όταν μίλησε στο περιθώριο μιας συνάντησης του ΟΗΕ. Στη συνέχεια ζήτησε να επεκταθεί το πεδίο αρμοδιοτήτων της Παγκόσμιας Τράπεζας, ώστε να συμπεριλάβει ρητά δημόσια αγαθά όπως η κλιματική αλλαγή.

Την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν απηύθυνε ακόμη πιο έντονη έκκληση για αλλαγές στην Παγκόσμια Τράπεζα, προτρέποντάς την να επεκτείνει πολύ περισσότερο τον ισολογισμό της και να εργαστεί σκληρότερα για να κινητοποιήσει χρήματα από τον ιδιωτικό τομέα και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή και οι πανδημίες.

Η Παγκόσμια Τράπεζα «είναι θεμελιωδώς ισχυρή, οικονομικά βιώσιμη και σε καλή θέση για να αυξήσει τον ρόλο τις στον αναπτυσσόμενο κόσμο, εν όψει επειγουσών παγκόσμιων κρίσεων», ανέφερε ο Μάλπας.

Ο Malpass έκανε την Παγκόσμια Τράπεζα να υιοθετήσει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση του Covid-19 και είχε ήδη αρχίσει να εργάζεται για τον οδικό χάρτη για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και οι πανδημίες.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News