Business & Finance Τρίτη 14/02/2023, 09:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Οι αυξήσεις μισθών «φουντώνουν» τον πληθωρισμό

Βρετανία: Οι αυξήσεις μισθών «φουντώνουν» τον πληθωρισμό

Μεγαλύτερη των προβλέψεων ήταν η αύξηση στους μισθούς στη Βρετανία στα τέλη του 2022, με τα στοιχεία να ενισχύουν τις πιέσεις προς την Τράπεζα της Αγγλίας για μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Ο μέσος μισθός, εξαιρουμένων των μπόνους, ήταν 6,7% υψηλότερος το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται τα στοιχεία, το 2001, εξαιρουμένης της περιόδου πανδημίας.

Τα στοιχεία σηματοδοτούν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας πρέπει να κάνουν περισσότερα για να επανέλθει ο διψήφιος πληθωρισμός στον στόχο του 2%.

Οι policymakers υποστηρίζουν ότι ο υψηλός πληθωρισμός κινδυνεύει να παγιωθεί εάν οι μισθοί συνεχίσουν να αυξάνονται, καθώς οι εταιρείες θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις τιμές τους για να καλύψουν το μισθολογικό τους κόστος.

Η απασχόληση στη Βρετανία αυξήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του έτους  κατά 74.000 άτομα, δηλαδή με ρυθμό σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Απέφυγε την ύφεση η Βρετανία: Στάσιμο το ΑΕΠ στο δ΄ τρίμηνο 

Εποχές 2008 ξαναζεί η αγορά κατοικίας της Βρετανίας

Μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι σε απεργία: Η μεγαλύτερη κινητοποίηση στη Βρετανία από το 2011

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News