Business & Finance Κυριακή 12/02/2023, 18:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Οι περσινοί ουραγοί ηγούνται, προς το παρόν, της ανάκαμψης

Wall Street: Οι περσινοί ουραγοί ηγούνται, προς το παρόν, της ανάκαμψης

Οι αμερικανικές μετοχές που καταποντίστηκαν πέρυσι σημειώνουν άνοδο στις πρώτες εβδομάδες του 2023, οδηγώντας τις αγορές σε υψηλότερα επίπεδα, αν και ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι αυτή η τάση είναι απίθανο να διαρκέσει.

Τα εντυπωσιακά κέρδη σε μετοχές εταιρειών όπως η Nvidia, η Netflix και η Meta ανεβάζουν τους κλάδους που δυσκολεύτηκαν στο περσινό selloff, συμπεριλαμβανομένων της τεχνολογίας και των υπηρεσιών επικοινωνίας.

Οι μικρότερες μετοχές που καταποντίστηκαν το 2022 έχουν επίσης εκτοξευθεί: ένα σύνολο μετοχών που πρότεινε η Goldman Sachs με μη κερδοφόρες μετοχές τεχνολογίας το οποίο είχε πέσει πάνω από 60% το 2022 έχει ανακάμψει 21% το 2023, επισκιάζοντας το θετικό αποτέλεσμα 6,5% του S&P 500.

Ορισμένοι επενδυτές, ωστόσο, είναι επιφυλακτικοί ως προς το ότι τα κέρδη θα διαρκέσουν, ιδίως αν οι αγορές συνεχίσουν να αναπροσαρμόζουν τις προσδοκίες για το πόσο ψηλά θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ φέτος για να συνεχίσει να αντιμετωπίζει τον πληθωρισμό.

Αν και δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε μια αντιστροφή των τάσεων στην αρχή ενός έτους, «η έκταση στην οποία συνέβη είναι αρκετά θεαματική», δήλωσε ο Walter Todd, επικεφαλής επενδύσεων στην Greenwood Capital. «Σίγουρα δεν μπορεί να συνεχιστεί σε αυτά τα ακραία επίπεδα».

Η Greenwood Capital πούλησε πρόσφατα ένα μέρος των μετοχών της, συμπεριλαμβανομένων των Meta Platforms και Netflix. Η Meta έχει αυξηθεί κατά 45% μέχρι στιγμής φέτος, ενώ η Netflix έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 18%. Οι μετοχές αυτές υποχώρησαν κατά 64% και 51% πέρυσι, αντίστοιχα.

Ο S&P 500 σημείωσε άλμα 6,2% τον Ιανουάριο, καθώς πολλοί επενδυτές έσπευσαν να αυξήσουν την τοποθέτησή τους, αφού τη μείωσαν πέρυσι, παρακινούμενοι από τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού για αρκετούς μήνες. Ένα από τα κριτήρια, η τοποθέτηση σε μετοχές για συστηματικούς επενδυτές, έχει ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους, σύμφωνα με έκθεση της Deutsche Bank που εκδόθηκε στις 3 Φεβρουαρίου.

Η συγκράτηση των αποδόσεων των ομολόγων, οι οποίες εκτινάχθηκαν το 2022, καθώς η Fed αύξησε τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό, ενίσχυσε την υπόθεση της εξαγοράς των χαμένων του περασμένου έτους. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του αμερικανικού δημοσίου μειώθηκε κατά περίπου 40 μονάδες βάσης κατά τις πρώτες εβδομάδες του έτους στο 3,4% στις αρχές Φεβρουαρίου, αφού έφτασε σε υψηλά 15 ετών πέρυσι.

Ενώ η πτώση των αποδόσεων συχνά αυξάνει τη γοητεία των μετοχών γενικά, είναι ιδιαίτερα επωφελής για τις μετοχές τεχνολογίας και ανάπτυξης, οι αποτιμήσεις των οποίων υπέστησαν ζημιά όταν οι αποδόσεις εκτοξεύτηκαν υψηλότερα το 2022.

«Όταν τα επιτόκια πέφτουν, τα περιουσιακά στοιχεία χαμηλότερης ποιότητας και μεγαλύτερης διάρκειας πάνε καλά», δήλωσε ο Rob Almeida, στρατηγικός επενδυτής της MFS Investment Management.

Ωστόσο, οι αποδόσεις κινήθηκαν και πάλι προς τα πάνω τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι επενδυτές αύξησαν τις εκτιμήσεις για το πόσο ψηλά θα ανεβάσει τα επιτόκια η Fed και για πόσο καιρό η κεντρική τράπεζα θα τα διατηρήσει στα ανώτατα επίπεδα. Αυτό επιβάρυνε τις μετοχές την τελευταία εβδομάδα, κατά την οποία ο S&P 500 έχασε 1,1% μετά από δύο συνεχόμενες εβδομάδες κερδών.

«Οι ηγέτες της αγοράς μέχρι σήμερα είναι ευάλωτοι στα υψηλότερα για πολύ καιρό επιτόκια και στην επιβράδυνση της οικονομίας», ανέφεραν στρατηγικοί αναλυτές του Wells Fargo Investment Institute σε ενημερωτικό σημείωμά τους την Πέμπτη. «Δεν θεωρούμε το πρόσφατο εύρος και την ηγετική θέση ως βιώσιμες -ακόμη- και προτιμούμε να μην κυνηγάμε ράλι μετοχών αυτή τη στιγμή».

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά την Τρίτη την ανακοίνωση των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ για ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να συγκρατείται.

Ο David Kotok, επικεφαλής επενδύσεων στην Cumberland Advisors, είναι επιφυλακτικός ως προς το τελευταίο ράλι και ορισμένες από τις μετοχές που ηγούνται της τρέχουσας κούρσας. Η εταιρεία του είναι υποεπενδεδυμένη σε πολλές από τις μεγάλες μετοχές τεχνολογίας και ανάπτυξης που έχουν ανακάμψει το 2023, προτιμώντας μετοχές υγείας και άμυνας και διατηρώντας ένα μεγάλο ποσοστό σε μετρητά.

«Είτε η επιδείνωση πέρυσι από έναν υπερτιμημένο χώρο έχει τελειώσει, είτε πρόκειται για ένα dead cat bounce σε έναν πληγωμένο μεγάλο κλάδο και η bear market του περασμένου έτους δεν έχει τελειώσει», δήλωσε ο Kotok. «Εγώ κλίνω προς το δεύτερο».

Σίγουρα, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι βασικοί τίτλοι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να τα πηγαίνουν καλά.

Από το 1990, οι τρεις τομείς με τις καλύτερες επιδόσεις τον Ιανουάριο συνέχισαν να σημειώνουν μέση απόδοση 11,3% κατά τους επόμενους 12 μήνες έναντι μέσου κέρδους 9,3% του S&P 500 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με την εταιρεία επενδυτικών ερευνών CFRA Research.

Ο Matt Stucky, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Northwestern Mutual Wealth Management Company, δήλωσε ότι ορισμένες από τις πιο ταλαιπωρημένες μετοχές του περασμένου έτους θα μπορούσαν να συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα στο εγγύς μέλλον, καθώς οι επενδυτές καλύπτουν περισσότερες θέσεις short.

Οι short sellers έχουν καλύψει 51 δισ. δολάρια από τα πτωτικά τους στοιχήματα μέχρι στιγμής το 2023, ή περίπου το 6% των συνολικών μετοχών που έχουν σορτάρει, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 1 δισ. δολάρια σε σορτάρισμα το καθένα που σχετίζονται με την Amazon και την Alphabet, σύμφωνα με την εταιρεία χρηματοοικονομικών και αναλύσεων S3 Partners.

«Μπορεί αυτό να διαρκέσει ένα ή δύο τρίμηνα; Ναι», δήλωσε ο Stucky. «Μπορεί να διαρκέσει για ολόκληρο το 2023 ή για μια πολυετή περίοδο; Κατά πάσα πιθανότητα όχι».

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News