Business & Finance Σάββατο 11/02/2023, 22:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι εμπορικές φιλοδοξίες της Exxon σημαίνουν αλλαγή κουλτούρας και μεγαλύτερη ανάληψη κινδύνων

Οι εμπορικές φιλοδοξίες της Exxon σημαίνουν αλλαγή κουλτούρας και μεγαλύτερη ανάληψη κινδύνων

Το φιλόδοξο σχέδιο της Exxon Mobil Corp. να εισέρθει στον κόσμο των ενεργειακών συναλλαγών προκαλεί σκεπτικές αντιδράσεις από έμπειρους παρατηρητές της αγοράς, οι οποίοι λένε ότι ο πετρελαϊκός γίγαντας θα μπορούσε να είναι ένας τρομερός αντίπαλος – αλλά μόνο αν αναλάβει κινδύνους που δεν ήταν πρόθυμος να λάβει στο παρελθόν.

Η σειρά των φυσικών περιουσιακών στοιχείων και ο τεράστιος ισολογισμός της Exxon της δίνουν πλεονεκτήματα, ακόμη και έναντι των κορυφαίων οίκων συναλλαγών στον κόσμο, οι οποίοι έχουν αποκομίσει κέρδη ρεκόρ μετά την πανδημία. Αλλά τα σχέδιά της είναι πάρα πολύ γνωστά στους εμπόρους που την έχουν δει να μπαινοβγαίνει στις συναλλαγές τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με περισσότερους από δώδεκα επαγγελματίες του κλάδου.

Το πόσο ρίσκο αναλαμβάνει η Exxon, πόση απώλεια μπορεί να αντέξει και πόσα χρήματα θα δώσει για κορυφαία ταλέντα -σκέψεις και κινήσουν που απέχουν από τη φιλοσοφία του εν γένει συντηρητικού πετρελαϊκού γίγαντα- θα είναι το κλειδί για την επιτυχία της, είπαν. 

Η Exxon «έχει τις δυνατότητες να γίνει μεγάλη, αλλά η υλοποίηση αυτών των δυνατοτήτων δεν είναι εύκολο πράγμα», δήλωσε ο Craig Pirrong, καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον. 

Οι καθιερωμένοι εμπορικοί οίκοι σπάνια απειλούνται από νεοεισερχόμενους. Η Glencore Plc, η Trafigura Group και η Vitol Group, καθώς και η BP Plc και η Shell Plc, έχουν δεκαετίες εμπειρίας στην αντιμετώπιση της αστάθειας της αγοράς και έχουν δημιουργήσει εσωτερικά συστήματα και αναλύσεις που είναι δύσκολο να αντιγραφούν. Η υψηλή μεταβλητότητα της αγοράς και μια σειρά από ενεργά διαπραγματεύσιμα συμβόλαια παραγώγων σημαίνουν ότι υπάρχουν πολλά κέρδη, ακόμη και αν οι νεοεισερχόμενοι επιτύχουν. 

Αλλά το παγκόσμιο εύρος των δραστηριοτήτων της Exxon και η πρόσβαση στις πληροφορίες της αγοράς -το κλειδί για κάθε επενδυτή- είναι μοναδική. Η Exxon διαθέτει επίσης πολλά κεφάλαια για να υποστηρίξει μεγάλες θέσεις συναλλαγών, αφού πέρυσι κατέγραψε κέρδη ρεκόρ 59 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πρόκειται για μια «μεγάλη αλλαγή στρατηγικής για την Exxon», δήλωσε η Rebecca Babin, ανώτερη trader ενέργειας στην CIBC Private Wealth Management. «Θα πρέπει να είναι μια πολύ φυσική επέκταση της τρέχουσας δραστηριότητάς τους, αλλά ο ανταγωνισμός είναι έντονος».

Εκπρόσωπος της Exxon δεν είχε κανένα σχόλιο πέραν της χθεσινής ανακοίνωσης.

Οι εμπορικές φιλοδοξίες της Exxon σημαίνουν αλλαγή κουλτούρας και μεγαλύτερη ανάληψη κινδύνων-1
Πηγή: Bloomberg

 

Η εμπορία δεν είναι μια εντελώς ξένη δραστηριότητα για την Exxon. Πραγματοποίησε μια πρώτη, περιορισμένη επιχείρηση το 2018, όταν προσέλαβε συμβούλους και μάζεψε προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων μερικών επενδυτών υψηλού προφίλ, ενώ δημιούργησε χώρους συναλλαγών κοντά στο Χιούστον και στο Leatherhead, μια πόλη του επιβατικού κοινού λίγο έξω από το Λονδίνο.   

Όμως η προσπάθεια απέτυχε στην πανδημία με την Exxon να καταγράφει ζημιές, ενώ οι ανταγωνιστές κατέγραψαν σημαντικές αποδόσεις.

Η τελευταία επέκταση της Exxon συγκεντρώνει όλο και περισσότερη δυναμική. Η εταιρεία έχει προβεί σε μια σειρά εξωτερικών προσλήψεων το 2023 και το περασμένο έτος σημείωσε την καλύτερη εμπορική επίδοση που έχει καταγράψει ποτέ. Η Exxon έχει επίσης επιδιώξει να συγκεντρώσει φέτος τους επενδυτές στο Λονδίνο για να προσελκύσει και να διατηρήσει ταλέντα.

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τους υπαλλήλους την Πέμπτη, η εταιρεία δήλωσε ότι εστιάζει στην τελική επίτευξη κορυφαίων αποτελεσμάτων συναλλαγών στον κλάδο. Δεν ανέφερε στόχους προσλήψεων, πόσα κεφάλαια σχεδιάζει να διαθέσει ή στρατηγικούς στόχους για την επιχείρηση. 

Οι αποδοχές θα είναι το κλειδί, επειδή η αγορά για ταλέντα στις συναλλαγές εμπορευμάτων είναι μικρή, με τα hedge funds ειδικότερα να ενισχύουν την παρουσία τους. Οι αμοιβές των traders σταθμίζονται σε μεγάλο βαθμό στα ετήσια μπόνους, τα οποία συχνά τους χορηγούν τουλάχιστον το 10% των χρημάτων που κερδίζουν για την εταιρεία τους. Η Exxon δεν καταβάλλει ετήσια μπόνους σε μετρητά στους περισσότερους υπαλλήλους της και αντ’ αυτού προσφέρει υψηλούς βασικούς μισθούς και γενναιόδωρη σύνταξη. 

Αλλά ο διευθύνων σύμβουλος Darren Woods έδειξε ότι είναι πρόθυμος να αποκλίνει από την παράδοση. Πέρυσι, διεύρυνε σχεδόν τρεις φορές τον αριθμό των εργαζομένων που δικαιούνται μετοχές υπό όρους και χορήγησε στους εργαζόμενους στις ΗΠΑ αυξήσεις που ξεπέρασαν τον πληθωρισμό, επιπλέον μιας εφάπαξ αύξησης στα μέσα του έτους. 

Η αντιμετώπιση από την Exxon του κινδύνου μπορεί να είναι ακόμη πιο κρίσιμη. Ο πετρελαϊκός γίγαντας διοικείται από μηχανικούς που έχουν επικεντρωθεί στην κατασκευή ή την αγορά των περιουσιακών στοιχείων με το χαμηλότερο κόστος και την αποτελεσματική λειτουργία τους, αντί να ποντάρουν στις τιμές των εμπορευμάτων. Αυτό έχει δημιουργήσει μια κουλτούρα που αποστρέφεται την ανάληψη κινδύνου τιμών και έχει χαμηλή ανοχή στην αποτυχία.

Παρόλα αυτά, η κλίμακα των παγκόσμιων δραστηριοτήτων της Exxon της δίνει μοναδική ορατότητα σχεδόν σε κάθε γωνιά της αγοράς ενέργειας, από τις ροές των αγωγών στη Βόρεια Αμερική, μέχρι τις κινήσεις των πλοίων στη Μέση Ανατολή και τη ζήτηση διυλισμένων προϊόντων στην Ασία. 

Η άμεση κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι τιμές θα επηρεαστούν από αλλαγές στις φυσικές ροές, όπως μια διακοπή λειτουργίας ενός διυλιστηρίου, μπορεί να σημαίνει κέρδη εκατομμυρίων δολαρίων. Ένας έμπορος αστειεύτηκε λέγοντας ότι η πληροφόρηση της Exxon για την αγορά είναι τόσο μεγάλη που συγκριτικά τα στοιχήματα των αντισυμβαλλομένων θα ισοδυναμούσαν με εικασίες.

«Δεν μπορείς να νικήσεις την αγορά αν δεν έχεις κάποιο πλεονέκτημα», δήλωσε ο Pirrong. «Η Exxon έχει τεράστιες δυνατότητες εξαιτίας αυτού του παγκόσμιου αποτυπώματος. Η πρόκληση είναι να γίνουν αυτές οι πληροφορίες διαθέσιμες στους συναλλασσόμενους με τρόπο που να μπορούν να τις εκμεταλλευτούν κερδοφόρα».

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News