Business & Finance Δευτέρα 4/01/2021, 16:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Συρρικνώθηκε το πλεόνασμα των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας

Γερμανία: Συρρικνώθηκε το πλεόνασμα των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας

Κατά 46,2% συρρικνώθηκε το 2020 το πλεόνασμα των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, στα 18,9 terawatt ανά ώρα (TWh), σκιαγραφώντας ένα μέλλον όπου θα ενισχυθεί η εξάρτησή της από τις γειτονικές χώρες για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών, την ώρα που απενεργοποιεί περισσότερους σταθμούς άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας.

Ειδικότερα οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, η οποία συνορεύει συνολικά με εννέα χώρες, μειώθηκαν κατά 11,6% σε 52,5 TWh πέρυσι σε σχέση με τα 59,4 TWh το 2019, σύμφωνα με δημοσίευση της ρυθμιστικής ενεργειακής αρχής, Bundesnetzagentur.

Την ίδια ώρα οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, ανήλθαν στα 33,6 TWh, αυξημένες κατά 38,2% σε σχέση με τα 24,2 TWh το 2019.

Η διασυνοριακή εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας με την Γαλλία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η οποία εξακολουθεί να υποστηρίζει στην πυρηνική ενέργεια, σε αντίθεση με τη Γερμανία η οποία σταδιακά την αποσύρει, εξαιτίας ανησυχιών για θέματα ασφάλειας. Υπό το πλαίσιο αυτό, τρεις πυρηνικοί αντιδραστήρες από τους συνολικά έξι που βρίσκονται ακόμη εν λειτουργία στη χώρα, πρόκειται να κλείσουν στο τέλος του 2021.

Η χώρα έχει επίσης δεσμευτεί να εγκαταλείψει την χρήση άνθρακα έως το 2038, ούτως ώστε να ευθυγραμμισθεί με τις απαιτήσεις για την προστασία του κλίματος και να καταστήσει με αυτό τον τρόπο τα ενεργειακά της συστήματα πιο «καθαρά».

Βάσει των κανονισμών οι οποίοι συμφωνήθηκαν πέρυσι μεταξύ του Βερολίνου και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, από 1ης Ιανουαρίου συνολικά 4,8 GW χωρητικότητας σκληρού άνθρακα σταμάτησαν να εμπορεύονται, ενώ οι υφιστάμενες υποχρεώσεις παράδοσης αυτών των μονάδων παραγωγής θα καταργηθούν στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Η στρατηγική της κυβέρνησης περιλαμβάνει την ανάπτυξη περισσότερης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά έργα και την βελτίωση των διασυνοριακών ροών.

Τον περασμένο Νοέμβριο η Γερμανία ξεκίνησε μια νέα διασύνδεση με το Βέλγιο και μια απευθείας καλωδιακή σύνδεση με τη Νορβηγία τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τη Bundesnetzagentur, το μερίδιο συμμετοχής των ΑΠΕ στην ηλεκτρική ενέργεια, αυξήθηκε κατά 3,2%, στο 49,3%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News