Business & Finance Παρασκευή 10/02/2023, 13:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισπανία: Η μητρική της Zara αυξάνει τους μισθούς κατά 20%

Ισπανία: Η μητρική της Zara αυξάνει τους μισθούς κατά 20%

Αύξηση 20% κατά μέσον όρο για όλους τους υπαλλήλους της στη «βάση» της στην Ισπανία αποφάσισε η Inditex, μητρική της Zara, έπειτα από πίεση που άσκησαν τα δύο μεγαλύτερα σωματεία στη χώρα.

Οι αυξήσεις των μισθών φτάνουν έως και το 40% στις περιοχές της Ισπανίας με τους πιο κακοπληρωμένους εργαζομένους. Αυτό σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός για τους πωλητές ανέρχεται στα 1.500 ευρώ τον μήνα και στα 2.041 ευρώ για όσους έχουν μεγαλύτερες ευθύνες στα καταστήματα. Σημειώνεται ότι ο μισθός στην Inditex στην Ισπανία καθορίζεται ανά περιοχή και αυτή τη στιγμή ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 1.080 ευρώ.

Ο όμιλος Inditex υπό την ομπρέλα του οποίου υπάγεται η Zara, αλλά και τα Pull&Bear, τα Bershka και Massimo Dutti μεταξύ άλλων, απασχολεί συνολικά 165.000 άτομα σε συνολικά 177 χώρες, ενώ περίπου το ένα τρίτο αυτών βρίσκεται στην Ισπανία.

Σύμφωνα με τα δύο σωματεία, το CCOO και το UGT, ο όμιλος Inditex συμφώνησε να συνεχίσει να αυξάνει τους μισθούς βάσει πληθωρισμού τα επόμενα τρία χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι το 2022 ο πληθωρισμός στη χώρα διαμορφώθηκε στο 5,7%. Η Inditex είχε επίσης συμφωνήσει την καταβολή μπόνους 1.000 ευρώ εφάπαξ μέσα στον Φεβρουάριο για τους πωλητές πλήρους απασχόλησης στην Ισπανία. Τώρα, δέχθηκε να καταβάλει το ίδιο μπόνους και το 2024. 

Δεδομένου ότι η αύξηση των μισθών εκτιμάται πως θα αυξήσει τα κόστη κατά 167 εκατ. ευρώ στην Inditex, οι επενδυτές «κλότσησαν» στην απόφαση. Ενδεικτικά, η μετοχή της Inditex στο ισπανικό χρηματιστήριο υποχωρεί κατά περίπου 4,37% σήμερα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Η Zara ξεκινά να χρεώνει τις ηλεκτρονικές επιστροφές στην Ισπανία

Περικοπές εκατομμυρίων: Έξι CEOs που μείωσαν τις αμοιβές τους και γιατί

Mειώθηκαν οι εργαζόμενοι με κατώτατο μισθό – Πόσοι επηρεάζονται από την αύξησή του

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News