Business & Finance Δευτέρα 4/01/2021, 15:37
ΚΙΝΑ

Αγνοείται ο Τζακ Μα;

Αγνοείται ο Τζακ Μα;

Φουντώνουν οι φήμες γύρω από την τύχη του ιδρυτή της Alibaba, Τζακ Μα, καθώς ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες.

Μάλιστα, ο Μα δεν εμφανίστηκε στο τελευταίο επεισόδιο του δικού του σόου ταλέντων «Africa’s Business Heroes», το οποίο δίνει σε υποψήφιους επιχειρηματίες από την Αφρική την ευκαιρία να διεκδικήσουν ένα μέρος από το έπαθλο των 1,5 εκατ. δολαρίων.

Ο Μα επρόκειτο να είναι μέλος της κριτικής επιτροπής, όμως αντικαταστάθηκε από ένα στέλεχος της Alibaba στον τελικό του Νοεμβρίου, ενώ η φωτογραφία του «κατέβηκε» από την ιστοσελίδα της εκπομπής.

Εκπρόσωπος της Alibaba απάντησε ότι ο Μα δεν μπορούσε να λάβει μέρος λόγω άλλων υποχρεώσεων.

Αλλά και λογαριασμός του στο Twitter έχει «σιωπήσει» από τις 10 Οκτωβρίου του 2020.

Ο Μα και η τεράστια εταιρεία πληρωμών του, Ant Group, έχουν μπει στο στόχαστρο του Πεκίνου αφότου ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας έδωσε μία αμφιλεγόμενη ομιλία στη Σαγκάη, στις 24 Οκτωβρίου, όπου επέκρινε το ρυθμιστικό σύστημα της Κίνας γιατί αποθαρρύνει την καινοτομία και παρομοίασε τους διεθνείς κανόνες του banking με ένα «κλαμπ ηλικιωμένων». «Το σημερινό χρηματοοικονομικό σύστημα είναι κληρονομιά της Βιομηχανικής Εποχής. Πρέπει να στήσουμε ένα νέο, για την επόμενη γενιά και για τους νέους ανθρώπους. Πρέπει να αναμορφώσουμε το σύστημα», είπε.

Περίπου μία εβδομάδα αργότερα, η δημόσια εγγραφή της Ant, η οποία είχε ήδη πάρει το πράσινο φως από τις κινεζικές αρχές, ανεστάλη, με το χρηματιστήριο της Σαγκάης να επικαλείται «σημαντικά ζητήματα, όπως οι αλλαγές στο περιβάλλον της εποπτείας των χρηματοοικονομικών τεχνολογιών».

Για τους ξένους αναλυτές, ήταν ένα σαφές μήνυμα εκ μέρους του Πεκίνου ότι ο Τζακ Μα είχε γίνει υπερβολικά ισχυρός και οι επιχειρήσεις του πολύ μεγάλες.

Οι κινεζικές αρχές ξεκίνησαν αντιμονοπωλιακές έρευνες κατά της Alibaba στα τέλη του Δεκεμβρίου και είπαν στην Ant Group  να αναδιαρθρώσει τις δραστηριότητές της.

Σημειώνεται ότι ο Μα έχει αποκτήσει διεθνή επιρροή, καθώς στην πανδημία δώρισε εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.  Επίσης, αναπτύσσει σημαντικό φιλανθρωπικό έργο στην εκπαίδευση, την επιχειρηματικότητα, την γυναικεία ηγεσία και το περιβάλλον.

Ο Τζακ Μα ήταν, έως πρότινος, ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα, με περιουσία άνω των 60 δισ. δολαρίων. Όμως, τους τελευταίους δύο μήνες έχασε 12 δισ. δολάρια, καθώς η Κίνα αυστηροποίησε τους κανόνες στον τομέα του fintech. Πλέον είναι ο τέταρτος πλουσιότερος στην Κίνα.

Η είδηση της εξαφάνισής του φέρνει στην επιφάνεια την πρόβλεψη που είχε κάνει για αυτόν, τον Αύγουστο του 2019, ένας άλλος Κινέζος δισεκατομμυριούχος. Σε συνέντευξή του, ο Γκουό Γουενγκούι, ο οποίος εγκατέλειψε την Κίνα ως φυγάς το 2014 και πλέον ισχυρίζεται ότι ξεσκεπάζει τη διαφθορά στη χώρα, έλεγε ότι μέσα στον επόμενο χρόνο, ο Τζακ Μα θα καταλήξει πιθανότατα είτε στη φυλακή ή νεκρός, γιατί η Κίνα θέλει να «πάρει πίσω» την Ant Group.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Yahoo Finance, Business Insider 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS