Business & Finance Τρίτη 7/02/2023, 23:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Σε θετικό έδαφος με ώθηση από τα σχόλια του Πάουελ

Wall Street: Σε θετικό έδαφος με ώθηση από τα σχόλια του Πάουελ

Οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν υψηλότερα μετά από μια ασταθή συνεδρίαση την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τα σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ σχετικά με το πόσο καιρό μπορεί να χρειαστεί η κεντρική τράπεζα για να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Ο Πάουελ δήλωσε ότι το 2023 θα πρέπει να είναι ένα έτος «σημαντικής μείωσης του πληθωρισμού».

Τα σχόλιά του τροφοδότησαν τις ελπίδες των επενδυτών για λιγότερο επιθετική νομισματική πολιτική, οι οποίες ανακόπηκαν μετά την έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή. «Δεν περιμέναμε να είναι τόσο ισχυρή», δήλωσε ο Πάουελ στο Οικονομικό Κλαμπ της Ουάσινγκτον, αναφερόμενος στην έκθεση για τις μη αγροτικές μισθοδοσίες του Ιανουαρίου, αλλά «δείχνει γιατί πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι μια διαδικασία που θα πάρει αρκετό χρόνο».

«Ο Πάουελ αναμένει ότι δεν πρόκειται να μειώσουν τα επιτόκια σύντομα, αλλά ότι υπάρχει μια καλή πορεία, ότι επιτυγχάνουν αυτό που πρέπει να επιτύχουν», δήλωσε ο Σον Κρουζ, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής συναλλαγών στην TD Ameritrade.

Οι κύριοι δείκτες της Wall Street παρουσίασαν έντονες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια και μετά τις δηλώσεις του Πάουελ με αναλυτές να δηλώνουν ότι η μεταβλητότητα είναι απίθανο να διαλυθεί σύντομα.

«Μέχρι να δούμε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε όλη την οικονομία και σε όλο τον κόσμο, θα είναι δύσκολο να ωθήσουμε τις αγορές προς τα πάνω με αποφασιστικό τρόπο», δήλωσε η Carol Schleif, αναπληρώτρια επικεφαλής επενδύσεων στο BMO Family Office.

Ο Nasdaq σημείωσε ράλι και ο S&P 500 πήρε επίσης ώθηση από τη Microsoft. Οι μετοχές της εταιρείας αυξήθηκαν καθώς παρουσίασε την ενσωμάτωση του ChatGPT, ενός chatbot από την OpenAI, στα προϊόντα της.

Μετά τα σχόλια του Πάουελ, η Morgan Stanley δήλωσε ότι πρόσθεσε 25 μονάδες βάσης στην πρόβλεψή της για τη συνεδρίαση πολιτικής του Μαΐου, αλλά συνέχισε να αναμένει την πρώτη μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης για τον Δεκέμβριο του 2023.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, με τις αγορές να τιμολογούν πλέον ένα μέγιστο επιτόκιο άνω του 5% μετά τα ισχυρά στοιχεία της Παρασκευής για την απασχόληση.

Οι εισηγμένες στις ΗΠΑ μετοχές της Baidu Inc εκτινάχθηκαν καθώς η κινεζική μηχανή αναζήτησης δήλωσε ότι θα ολοκληρώσει τις δοκιμές του έργου “Ernie Bot” τύπου ChatGPT τον Μάρτιο.

Οι 11 κορυφαίοι κλάδοι του S&P 500 παρουσίασαν μικτές επιδόσεις, αλλά η τεχνολογία ήταν μεταξύ των κορυφαίων κερδισμένων.

Μεταξύ των κορυφαίων κερδισμένων στον Dow Jones, η Boeing που σημείωσε άνοδο αφού η αμερικανική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών επιβεβαίωσε ότι αναμένει να περικόψει περίπου 2.000 θέσεις εργασίας υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ο S&P 500 κέρδισε 52,92 μονάδες ή 1,29%, για να κλείσει στις 4.164,00 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κέρδισε 226,34 μονάδες ή 1,90%, στις 12.113,79 μονάδες. Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 265,67 μονάδων ή 0,78%, στις 34.156,69 μονάδες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News