Business & Finance Τρίτη 7/02/2023, 21:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Microsoft αποκαλύπτει τη μηχανή αναζήτησης Bing που ενσωματώνει τεχνολογία OpenAI

Η Microsoft αποκαλύπτει τη μηχανή αναζήτησης Bing που ενσωματώνει τεχνολογία OpenAI

Η Microsoft παρουσίασε νέες εκδόσεις της μηχανής αναζήτησης στο διαδίκτυο Bing και του προγράμματος περιήγησης Edge που τροφοδοτούνται από την πιο πρόσφατη τεχνολογία από τον κατασκευαστή του ChatGPT OpenAI, με στόχο να κερδίσει έδαφος έναντι του κολοσσού της διαδικτυακής αναζήτησης της Google, όντας η πρώτη που θα προσφέρει μια πιο διαδραστική εναλλακτική λύση για την εύρεση απαντήσεων στο διαδίκτυο και τη δημιουργία περιεχομένου.

«Αυτή η τεχνολογία πρόκειται να αναδιαμορφώσει σχεδόν κάθε κατηγορία λογισμικού», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Satya Nadella σε εκδήλωση την Τρίτη στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Redmond της Ουάσινγκτον. Είναι καιρός να επιστρέψει η καινοτομία στην αναζήτηση στο διαδίκτυο, είπε.

Το νέο Bing, το οποίο τρέχει σε ένα γλωσσικό μοντέλο OpenAI που είναι πιο προηγμένο από αυτό που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT, μπορεί να μεταβεί και να βγει από τη λειτουργία συνομιλίας και οι χρήστες μπορούν να πατήσουν το bot για να συντάξουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το νέο πρόγραμμα περιήγησης Edge προσθέτει το βασισμένο σε AI Bing για συνομιλία και συγγραφή κειμένου, και μπορεί να συνοψίζει ιστοσελίδες και να απαντά σε ερωτήματα.

Η Microsoft ανακοίνωσε πρόσφατα μια επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην OpenAI, εδραιώνοντας τους δεσμούς της με την startup για να αποκτήσει πρόσβαση στα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT και το Dall-E, τα οποία έχουν προσελκύσει εκατομμύρια χρήστες μέσα σε λίγους μήνες. Πέρα από την αναζήτηση, τα στελέχη της Microsoft έχουν δηλώσει ότι θέλουν να προσθέσουν την τεχνολογία της OpenAI στο λογισμικό παραγωγικότητας του Office, σε προγράμματα ασφαλείας και σε εργαλεία βιντεοπαιχνιδιών.

Το νέο πλαίσιο ερωτημάτων αναζήτησης του Bing μπορεί να δέχεται έως και 1.000 χαρακτήρες. Σε μια επίδειξη, ο αντιπρόεδρος της Microsoft Γιουσούφ Μεχντί ρώτησε τη μηχανή που βασίζεται στη συνομιλία σχετικά με τα γεγονότα στο Σκότσντεϊλ της Αριζόνα, κατά τη διάρκεια του Super Bowl αυτό το Σαββατοκύριακο. Το νέο Bing επέστρεψε πληροφορίες σχετικά με ένα πάρτι της εβδομάδας του Super Bowl, μια γαστρονομική εκδήλωση και άλλα συναφή γεγονότα. Η αναβαθμισμένη υπηρεσία μπορεί επίσης να εκτιμήσει αν ένα αγαπημένο κάθισμα της Ikea θα χωρέσει σε ένα Honda Odyssey του 2019 – το Bing είπε στον Μεχντί ότι δεν είναι σίγουρο και ότι αυτό εξαρτάται από το αν η δεύτερη και η τρίτη σειρά του οχήματος είναι αναδιπλωμένες.

Ένας καταιγισμός ανακοινώσεων προϊόντων από τη Microsoft και την Google τις τελευταίες εβδομάδες έρχεται εν μέσω μιας ξαφνικής έντονης εστίασης στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία μπορεί να παράγει νέο περιεχόμενο από ψηφιακούς όγκους κειμένου, φωτογραφιών και τέχνης. Την περασμένη εβδομάδα η Microsoft παρουσίασε ένα πρόγραμμα διαχείρισης πελατών που χρησιμοποιεί εργαλεία δημιουργίας κειμένου της OpenAI για τη σύνταξη μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τους πωλητές και βελτίωσε την premium κατηγορία του λογισμικού συνομιλίας και συναντήσεων Teams με σημειώσεις που γράφονται με τεχνητή νοημοσύνη μετά τη συνάντηση.

Η Google, της οποίας η μηχανή αναζήτησης κατέχει σχεδόν το 90% της αγοράς, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, αλλά βασίζεται σε ένα παλαιότερο γλωσσικό μοντέλο. Από πλευράς ανταγωνισμού, η μακροχρόνια κυριαρχία της Google σήμαινε ότι η αγορά έχει γίνει δύσκαμπτη, με το Bing και άλλους νεοεισερχόμενους ανταγωνιστές να μην μπορούν να κάνουν σημαντικές εισβολές. 

Τους τελευταίους μήνες, η άλλοτε κραταιά Google έχει χάσει τη δυναμική της και επισκιάζεται από το OpenAI. Τον Δεκέμβριο, οι εργαζόμενοι της Google ρώτησαν τον CEO Sundar Pichai και τον επικεφαλής της έρευνας AI Jeff Dean σχετικά με τον ανταγωνισμό του ChatGPT. Σύμφωνα με το CNBC, τα στελέχη απάντησαν ότι σε αντίθεση με τις νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να κυκλοφορήσουν γρήγορα νέα εργαλεία στο κοινό, η Google αντιμετωπίζει τεράστιο κίνδυνο φήμης από τυχόν λάθη ή σφάλματα, επειδή έχει ήδη δισεκατομμύρια χρήστες.

Η επιτυχία του ChatGPT και η αυξημένη επένδυση της Microsoft στον προγραμματιστή του φαίνεται να έχουν επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα του Pichai. Η διοίκηση της Google κινητοποίησε ομάδες ερευνητών για να ανταποκριθούν στο ChatGPT, κηρύσσοντας την κατάσταση ως απειλή «κόκκινου κώδικα».

Τη Δευτέρα, η Google δήλωσε ότι η δική της υπηρεσία διαδραστικής τεχνητής νοημοσύνης, η Bard, ανοίγει σε έμπιστους δοκιμαστές και ότι η εταιρεία ετοιμάζει την υπηρεσία για το κοινό τις επόμενες εβδομάδες. Η Bard έχει ως στόχο να παράγει λεπτομερείς απαντήσεις όταν δίνονται απλές ερωτήσεις, όπως τι να φτιάξουμε για μεσημεριανό γεύμα ή πώς να προγραμματίσουμε το baby shower ενός φίλου, δήλωσε η Google. Η υπηρεσία βασίζεται στο LaMDA, το σύστημα Language Model for Dialogue Applications της Google.

Τέλος σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα τη στιγμή που η Microsoft έχει ευθυγραμμιστεί με την OpenAI, η Google επενδύει σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια στην νεοφυή εταιρεία AI Anthropic, η οποία δοκιμάζει έναν αντίπαλο της ChatGPT που ονομάζεται Claude.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News