Business & Finance Δευτέρα 6/02/2023, 14:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φαρμακευτικές: Έβγαλαν 100 δισ. δολάρια από τον κορωνοϊό – Τι θα κάνουν τώρα;

Φαρμακευτικές: Έβγαλαν 100 δισ. δολάρια από τον κορωνοϊό – Τι θα κάνουν τώρα;

Οι φαρμακευτικές εταιρείες έβγαλαν δισεκατομμύρια από την πανδημία τα τελευταία δύο χρόνια, πουλώντας εμβόλια και φάρμακα για τον κορωνοϊό, όμως τώρα αντιμετωπίζουν την κατακόρυφη μείωση του τζίρου τους αλλά και τις πιέσεις των επενδυτών να ξοδέψουν τα υπερ-κέρδη τους σοφά.

Οι δυτικές φαρμακοβιομηχανίες, όπως οι Pfizer, BioNTech, Moderna, Gilead Sciences, AstraZeneca και Merck & Co υπολογίζεται ότι είχαν έσοδα 100 δισ. δολαρίων από τα εμβόλια και τα φάρμακα του κορωνοϊού το 2022, σύμφωνα με το Reuters.

Φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων των εταιρειών αλλά και αναλυτών, οι πωλήσεις τους θα μπορούσαν να μειωθούν σχεδόν κατά τα δύο τρίτα, λόγω των συσσωρευμένων αποθεμάτων εμβολίων σε όλο τον κόσμο. Με την ανοσία των πληθυσμών,  λόγω των υψηλών ποσοστών εμβολιασμού και των προηγούμενων λοιμώξεων, η ζήτηση για θεραπείες αναμένεται επίσης να μειωθεί.

Βέβαια, οι εταιρείες του κλάδου έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν τέτοιες μεγάλες μειώσεις στις πωλήσεις τους, όταν λήγει η πατέντα κάποιου δημοφιλούς φαρμάκου και επιτρέπεται η πώληση γενόσημων από τους ανταγωνιστές. Πρόκειται για το λεγόμενο «patent cliff», για το οποίο, ωστόσο, οι φαρμακευτικές σχεδιάζουν την στρατηγική τους χρόνια νωρίτερα. Τώρα, ο «γκρεμός» αυτός έρχεται πολύ απότομα. 

Σύμφωνα με το Reuters, η ξαφνική εισροή εσόδων αναμένεται να προκαλέσει deals και συνεργασίες που θα αλλάξουν την εικόνα του κλάδου.

Η Pfizer, για παράδειγμα -η εταιρεία που ωφελήθηκε περισσότερο σε οικονομικό επίπεδο από την πανδημία, καθώς είχε τζίρο άνω των 56 δισ. δολαρίων το 2022 από το εμβόλιο που ανέπτυξε μαζί με την BioNTech και από το φάρμακο Paxlovid- περιμένει ότι τα έσοδά της θα μειωθούν περίπου στα 21,5 δισ.  δολάρια το 2023.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η εταιρεία θα πρέπει να κάνει κάποια κίνηση ακόμα μεγαλύτερη από τα 5,4 δισ. δολάρια που είχε δώσει για την εξαγορά της Global Blood Therapeutics και τα 11,6 δισ. δολάρια για την Biohaven Pharmaceutical.

Απότομη μείωση του τζίρου της περιμένει και η Morderna για το 2023, καθώς το εμβόλιό της έφερε έσοδα 18,4 δισ. δολαρίων το 2022. Οι αναλυτές περιμένουν μείωση στα 7 δισ. δολάρια  για το 2023, εκφράζοντας ανησυχίες για το γεγονός ότι η φαρμακευτική δεν έχει χρησιμοποιήσει τα χρήματα που έχει στο ταμείο της για να προετοιμαστεί καλύτερα για το 2023 ή το 2024.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

BioNTech: Πιθανό το εμβόλιο κατά του καρκίνου έως το 2030

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News