Business & Finance Παρασκευή 3/02/2023, 22:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πιο μακρά περίοδος ζημιών για το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο στον κόσμο

Η πιο μακρά περίοδος ζημιών για το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο στον κόσμο

Το Κρατικό Συνταξιοδοτικό Επενδυτικό Ταμείο της Ιαπωνίας – το μεγαλύτερο στον κόσμο – ανακοίνωσε ζημίες για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο, που σηματοδοτεί την πιο παρατεταμένη πτωτική πορεία σε διάρκεια 20 ετών. 

Το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο του πλανήτη ανακοίνωσε ζημίες 0,97% από τις επενδύσεις του στο τελευταίο τρίμηνο του 2022, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1,85 τρισ.γιέν (14,3 δισ.δολάρια). 

Πρόκειται για την πιο μακρά περίοδο πτώσης του ταμείου από την οικονομική χρήση του 2003 όταν είχε ανακοινώσει ζημίες επί τέσσερα διαδοχικά τρίμηνα. 

Το ταμείο ανακοίνωσε ότι οι μεγαλύτερες ζημίες του ήταν μέσω του χαρτοφυλακίου του σε ξένα ομόλογα, το οποίο είδε την αξία του να υποχωρεί 5,3%, ενώ οι επενδύσεις σε ιαπωνικά κρατικά ομόλογα υποχώρησαν 1,7%. Το ταμείο κατάφερε μόνο να καταγράψει κέρδη 3,2% από το χαρτοφυλάκιό του σε ιαπωνικές μετοχές, παρότι οι επενδύσεις του σε ξένες μετοχές μειώθηκαν ελαφρώς. 

Με την πορεία αυτή, οι ζημίες για τα τρία πρώτα τρίμηνα της οικονομικής χρήσης ανέρχονται στο 3,71% ήτοι σε 7,32 τρισ.γιέν. Είχε παρουσιάσει κέρδος 5,42% που ισοδυναμεί με 10 τρισ.γιέν το δημοσιονομικό έτος 2021. Το συνολικό ενεργητικό του κυμαίνεται τώρα στα 189,9 τρισ.γιέν. 

Οι ζημίες τους τρεις πρώτους μήνες του 2022 σηματοδοτούν το πρώτο αρνητικό τρίμηνο σε διάρκεια δύο ετών, καθώς τότε άρχιζαν οι επιτοκιακές αυξήσεις και η έντονη μεταβλητότητα στις αγορές. 

Στο τελευταίο τρίμηνο, η απότομη πτώση της αξίας του δολαρίου έναντι του γιέν άσκησε πιέσεις στην αξία των ξένου ενεργητικού του ταμείου. Το Δεκέμβριο του 2022, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας διεύρυνε, σε μία απρόσμενη κίνηση, το εύρος διακύμανσης για τις αποδόσεις του ιαπωνικού 10ετούς, πυροδοτώντας sell off στις διεθνείς αγορές κρατικών ομολόγων και μετοχών. 

Επίσης, να σημειωθεί ότι η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας είναι η μοναδική από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη που διατηρεί την άκρως χαλαρή και επεκτατική νομισματική πολιτική της με επιτόκιο στο -0,1%.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες στο CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News