Business & Finance Παρασκευή 3/02/2023, 21:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σολτς με Μελόνι: Η Ε.Ε. θέλει να αποφύγει μία κούρσα επιδοτήσεων με τις ΗΠΑ

Σολτς με Μελόνι: Η Ε.Ε. θέλει να αποφύγει μία κούρσα επιδοτήσεων με τις ΗΠΑ

Η Ε.Ε. θέλει να αποφύγει μία κούρσα επιδοτήσεων με τις ΗΠΑ ούτε και θέλει να μείνει πίσω από το Μεξικό ή τον Καναδά ως εμπορικός εταίρος, είπε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς. 

Ο Σολτς είχε συνάντηση με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι στο Βερολίνο εν όψει της συνόδου κορυφής την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητήσουν τρόπους χρηματοδότησης για προγράμματα πράσινης βιομηχανίας ως αντίβαρο στις επιδοτήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας. 

Η Ε.Ε. φιλοδοξεί να υιοθετήσει τους κοινοτικούς κανόνες για την κρατική βοήθεια ούτως ώστε να αποτρέψει την έξοδο των επενδύσεων προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. «Είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι δεν θέλουμε να μπούμε σε έναν παγκόσμιο ανταγωνισμό επιδοτήσεων. Αυτό θα ήταν τρομερό, δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε κάτι τέτοιο όλες οι χώρες, ορισμένες πιθανόν, όμως δεν θα ήταν αυτός ο στόχος μας», ανέφερε ο Σολτς. 
  
«Φυσικά και δεν θέλουμε χειρότερη μεταχείριση από το Μεξικό και τον Καναδά», είπε ο Σολτς αναφερόμενος σε δύο από τους υπόλοιπους μεγάλους εμπορικούς εταίρους με τις ΗΠΑ. 

Η Μελόνι στην πρώτη της επίσκεψη στο Βερολίνο από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός, ζήτησε να υπάρξει «πλήρης ευελιξία» στην χρησιμοποίηση των κοινοτικών κεφαλαίων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε.. Η Μελόνι έχει ήδη επιστήσει την προσοχή ώστε να διασφαλιστεί ότι οι προτάσεις της Ε.Ε. δεν θα αποδυναμώσουν την κοινοτική ενιαία αγορά. 

Το 2019 φέρεται να είχε αναφέρει σε άρθρο της σε εφημερίδα ότι «ήταν αλλεργική» απέναντι στη Γερμανία, όμως σήμερα είπε ότι δεν θυμάται να έχει κάνει μία τέτοια παρατήρηση. «Δεν θυμάμαι να έχω πει κάτι τέτοιο…Έχω πει ότι τα γερμανικά, είναι από τις γλώσσες που μελέτησα αλλά η μοναδική που δεν μπόρεσα να την μάθω καλά», ανέφερε. 

Ακολουθώντας μία αυστηρή γραμμή στο μεταναστευτικό, η κυβέρνησή της κατέστησε πιο αυστηρούς τους κανόνες που αφορούν τη διάσωση μεταναστών στη θάλασσα. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την χάραξη της μεταναστευτικής πολιτικής στους λαθρέμπορους», σημείωσε, προσθέτοντας ότι εάν η παράνομη μετανάστευση σταματήσει μέσω αυτής της παράνομης διόδου, τότε θα υπάρξει περιθώριο να αυξηθεί μέσω των νόμιμων οδών. 
 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News