Business & Finance Παρασκευή 3/02/2023, 13:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FAO: Νέα πτώση για τις τιμές τροφίμων – Τα προϊόντα που έκαναν τη μεγαλύτερη βουτιά

FAO: Νέα πτώση για τις τιμές τροφίμων – Τα προϊόντα που έκαναν τη μεγαλύτερη βουτιά

Για δέκατο συναπτό μήνα υποχώρησαν οι τιμές των τροφίμων τον Ιανουάριο και βρίσκονται πλέον 18% χαμηλότερα σε σχέση με το επίπεδο ρεκόρ του περασμένου Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, ο δείκτης τροφίμων διολίσθησε στις 131,2 μονάδες έναντι 132,2 του Δεκεμβρίου, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η πτώση αποδόθηκε ιδίως στην αποκλιμάκωση των τιμών στα φυτικά έλαια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τη ζάχαρη. Αντιθέτως αμετάβλητες παρέμειναν σε γενικές γραμμές οι τιμές των δημητριακών και του κράτος.

Οι διακυμάνσεις ανά κατηγορία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO, οι τιμές των φυτικών ελαίων υποχώρησαν κατά 2,9% τον Ιανουάριο, των γαλακτοκομικών κατά 1,4% και της ζάχαρης κατά 1,1%. Ο δείκτης του κρέατος υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,1% και των δημητριακών ενισχύθηκε οριακά κατά 0,1%.

Σε διαφορετική έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο FAO προβλέπει πως η παγκόσμια παραγωγή το 2022 ανήλθε στους 2.765 τόνους, υψηλότερα από προηγούμενη εκτίμηση και σε επίπεδο ρεκόρ. Για το 2023 αναμένει ότι θα επεκταθεί η περίοδος συγκομιδής στο βόρειο ημισφαίριο, αλλά προειδοποίησε ότι ενδέχεται να επηρεαστεί από το κόστος των λιπασμάτων.

Σημειώνεται πως για την παραγωγή ρυζιού, ο FAO εκτιμά πως συρρικνώθηκε κατά 2,6% το 2022 έναντι του αμέσως προηγούμενου έτους λόγω της μείωσης στην Κίνα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Πώς μπορούν να γίνουν πιο φθηνά τα τρόφιμα;

Τι συμβαίνει με τα αυγά; Πώς έφτασε μια ντουζίνα να κοστίζει 16,5 ευρώ στις ΗΠΑ

Το σήμα κατατεθέν της Νάπολης: Ο πληθωρισμός χτύπησε την πίτσα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News